"Uniunea Europeana a facut fara indoiala o greseala (...) Nu a fost foarte intelept sa se creeze impresia ca Ucraina trebuie sa aleaga intre Rusia si Uniunea Europeana", care i-a propus un Acord de Asociere, a declarat ministrul, intr-un interviu publicat de cotidianul Rheinische Post.

"Acest lucru nu a justificat si nu justifica insa faptul ca tara a fost aruncata in haos", a adaugat ministrul Sigmar Gabriel, intr-o aluzie la Moscova.

El a precizat ca "in Rusia se afla cheia pentru solutionarea conflictului, mai exact in mainile presedintelui rus Vladimir Putin". "El trebuie sa-si foloseasca influenta asupra separatistilor prorusi si sa se asigure ca nu vor mai aparea noi focare nationaliste. Putin trebuie sa-si asume responsabilitatea", a mai afirmat oficialul german, care detine si functia de vicecancelar in Guvernul de la Berlin.

Critica ministrului Sigmar Gabriel la adresa Bruxellesului reia, intr-o forma considerabil atenuata, pozitia exprimata de fostul canecalr social-democrat Gerhard Schröder, care a afirmat duminica, intr-un interviu pentru cotidianul Welt am Sonntag, ca UE este principalul responsabil pentru criza ucraineana.

"Greseala fundamentala provine din politica UE in favoarea Acordului de Asociere" pe care Bruxellesul dorea sa-l semneze cu autoritatile de la Kiev, ignorand "faptul ca Ucraina este o tara profund divizata", a apreciat Schröder, prieten vechi al presedintelui rus Vladimir Putin.

Greseala a fost ca Bruxellesul a transmis Kievului ca "fie semneaza Acordul de Asociere cu UE, fie intra in Uniunea Vamala cu Rusia", a subliniat fostul cancelar german.