Un politician cunoscut de la Lisabona a declarat razboi puterilor din Uniunea Europeana, amenintand ca tara va intra in default, scrie The Telegraph.

“Detinem o bomba atomic pe care o putem folosiin fata germanilor si a francezilor. Aceasta bomba atomica se refera la faptul ca nu vom plati, pur si simplu”, a declarat Nuno Santos, vicepresedinte al Partidului Socialist in parlament.

Datoria este singura noastra arma si trebuie sa cerem conditii mai bune, pentru ca recesiunea insasi ne impiedica sa indeplinim conditiile din acordul cu FMI si UE. Ar trebui sa facem sa le tremure picioarele bancherilor germani”, a mai spus Santos.

Comentariul a venit ca urmare a faptului ca Portugalia se adanceste in recesiune, analistii asteptandu-se ca PIB-ul sa scada cu 3% anul viitor.

Pe de alta parte, guvernul de la Lisabona se confrunta si cu ample manifestari de strada, demonstrantii fiind nemultumiti de intentia Executivului de a majora saptamana de lucru la 42 de ore. Salariile au fost, de asemenea, taiate cu 16%, in cazul celor mari, si cu 8%, cele mici.

Parlamentul a aprobat, la inceputul acestei luni, un nou plan de masuri de austeritate, conditie pentru a primi imprumutul de 78 de miliarde de euro de la FMI si Uniunea Europeana.