Dupa mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul si statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) au ajuns la un acord cuprinzator care pune capat preocuparilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului.

In urma incheierii acestui acord, o serie de sanctiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sanctiunilor a permis Iranului, tara ale carei rezerve de petrol se situeaza pe locul patru la nivel mondial, sa-si reia treptat exporturile de petrol.

"Iranul a semnat acorduri privind vanzarea de titei cu firme din Rusia (Lukoil), Italia (Saras si Eni), Spania (Repsol), Franta (Total SA), Grecia (Hellenic Petroleum) Elvetia (Vitol Group) si sunt in desfasurare negocieri cu alte companii energetice majore", a declarat Mohsen Qamsari.

In mai, grupul energetic austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, si Compania Nationala Iraniana de Petrol (NIOC) au semnat, la Teheran, o serie de acorduri privind explorarea in comun a unor perimetre petrolifere in Iran.

Exporturile Iranului se ridica in prezent la aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi (bpd) - aproape de nivelul de dinaintea impunerii sanctiunilor - arata un raport recent al Reuters, care citeaza date de la traderi.

In aprilie si mai exporturile Teheranului s-au situat intre 2,1 si 2,3 milioane bpd, fata de 1,3 milioane bpd in urma cu un an, a adaugat oficialul iranian.

La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna august a scazut vineri cu 1,41 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 50,54 dolari.

In Romania, titeiul din Iran ar putea fi adus de OMV si Lukoil, care au o prezenta importanta pe piata nationala.