Prin acest vot favorabil, o mare parte din CETA ar urma sa intre in curand in vigoare in mod provizoriu, pana cand acordul va fi ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din UE, proces care ar dura ani.

Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare in Canada pentru cetatenii romani si bulgari, de la 1 decembrie 2017, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia pentru a-si da consimtamantul pentru tratat.

Potrivit Reuters, preluata de Agerpres, 408 europarlamentari au votat pentru si 254 impotriva CETA. Eurodeputatii de dreapta, precum si liberalii si majoritatea socialistilor au fost in favoarea CETA, in timp ce Verzii, extrema stanga, extrema dreapta si unii socialisti s-au opus.

"CETA este un acord progresist cu un partener progresist", a subliniat miercuri dimineata comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, care apara acest tratat de luni de zile, in pofida numeroaselor critici.

De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau, prezent, miercuri, in Parlamentul European, considera CETA "un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale".

Adversarii CETA, pe de alta parte, il considera antidemocratic, prea favorabil multinationalelor, permisiv in privinta mediului sau prea periculos pentru agricultura europeana. Una din tintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma sa fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua masuri contrare intereselor sale.

Cand vor fi eliminate vizele pentru romani si bulgari

UE si Canada au semnat, in octombrie anul trecut, la Bruxelles, Acordul Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) cu ocazia summitului UE-Canada. CETA, care va elimina 99% din taxele vamale intre UE si Ottawa, va fi aplicat provizoriu si partial odata cu ratificarea de catre Parlamentul European si legislativul canadian. Acordul, a carui adoptare survine la capatul a sapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele nationale si regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

Odata adoptat, CETA va duce si la eliminarea vizelor pentru romani si bulgari, la intrarea in Canada. "Acordul confera un cadru solid pentru extinderea cooperarii noastre intr-o gama larga de domenii, in special politica externa, gestionarea crizelor, securitate si aparare, energie si clima, mobilitate sporita si schimburi de la popor la popor. Salut decizia Canadei de a ridica obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii bulgari si romani pana la sfarsitul anului 2017", declara, in octombrie anul trecut, presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat, totodata, ca cetatenii romani si bulgari vor putea circula fara vize in Canada ca urmare a semnarii CETA, o prima etapa a liberaliazii regimului de vize urmand sa aiba loc de la 1 mai 2017.

In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.


CETA, intampinat cu proteste, la Strasbourg

Mai multe ONG-uri au protestat, miercuri, in fata sediului Parlamentului European de la Strasbourg, fata de  Acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada .

Manifestanti imbracati in salopete albe, cu masti pe gura, au format un lant uman, stand in picioare sau asezati, in fata cladirii PE din Strasbourg.

Pe pancarte si bannere se putea citi mesaje precum 'De partea cui sunteti, eurodeputatilor?', 'CETA e prea mult', 'A vota CETA inseamna a calca in picioare cetatenii', 'Distrugerea democratiei? Nici nu se pune problema' sau 'Cu cat insistati mai mult, cu atat vom rezista'.

Organizatia non-guvernamentala 'Friends of the Earth Europe' a adus de asemenea un Cal Troian gonflabil flancat de un banner cu 'Stop CETA'.

CETA este uneori calificat de opozanti ca fiind 'Calul Troian' al SUA, care, in opinia lor, ar permite multinationalelor americane sa invadeze piata europeana.

Militanti ai Greenpeace instalati in barci gonflabile pe bratul raului din apropiere de Parlamentul European au denuntat acordul, spunand ca este unul 'toxic', prin intermediul unei statui simbolizand justitia pe cale de a se scufunda.

Acordul economic si comercial cuprinzator (in engleza - CETA) este a priori sustinut de majoritatea eurodeputatilor, insa exista si o opozitie formata din partide de stanga si de ONG-uri, care atrag atentia asupra riscurilor pentru mediu, sistemul de sanatate sau cresterea de animale in Europa.

Dupa adoptare, o mare parte din CETA ar intra in vigoare provizoriu, cel mai probabil din aprilie, pana cand va fi ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din UE, proces care ar dura ani.