Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat sambata seara fortelor armate ucrainene sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei, relateaza RIA Novosti.

"Ordon acum fortelor armate ale Ucrainei, Garzii Nationale, unitatilor Ministerului de Interne, unitatilor de graniceri si unitatilor Serviciului de securitate al Ucrainei sa inceteze focul incepand din 15 februarie, ora 0.00 (0.00, ora Romaniei)", a anuntat Petro Porosenko, potrivit postului de televiziune "112".

Anterior, Ministrul ucrainean al Apararii, Arsen Avakov, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a ordonat fortelor armate sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei.

OSCE a anuntat sambata ca membrii Grupului de contact privind criza din Ucraina vor lua toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si dezamorsarea conflictului in regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, relateaza Ukrainska Pravda, in pagina electronica.

Intr-un comunicat, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat ca membrii Grupului de contact au participat la o videoconferinta in cadrul careia au convenit sa ia toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si incetarea focului in sud-estul Ucrainei.

"Un accent deosebit a fost pus pe respectarea deplina a prevederii privind incetarea focului, care ar trebui sa fie strict respectata incepand de la 15 februarie, ora locala 0.00 (0.00, ora Romaniei), precum si pe retragerea armamentului greu", anunta OSCE.

Grupul de contact a semnat joi o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel, dupa aproximativ 16 ore de negocieri in capitala belarusa.

"Astazi, 14 februarie, presedintele Republicii Populare Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis in temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind incetarea focului intra in vigoare incepand de la (ora locala stabilita de separatisti pentru regiunile Donetk si Lugansk) 1.00 (00.00, ora Romaniei)", anunta un comunicat postat pe site-ul Curtii Supreme a autoproclamatei republici Donetk.

Un decret similar a fost emis si pentru autoproclamata republica Lugansk. "Decretul (privind incetarea focului) a fost semnat astazi (sambata). Unitatile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de incetare a focului si retragere a tehnicii militare", a anuntat Ghennadi tipalkov, presedintele Sovietului de Ministri al autoproclamatei republici Lugansk.

Confruntari armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar cateva ore de intrarea in vigoare, la miezul noptii de sambata spre duminica, a armistitiului semnat de separatistii prorusi si Kiev joi la Minsk. Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate in ultimele 24 de ore.

Debalteve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul fortelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv. De asemenea, portul Mariupol a fost tinta unor noi atacuri de artilerie, sambata.

Atacurile l-au determinat pe presedintele ucrainean Petro Porosenko sa-si exprime din nou indoielile cu privire la intelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatistii. "Nimeni nu crede cu putere ca aceste conditii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict", a spus el.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie anul trecut, cand a inceput, si pana in prezent cu peste 5.400 de morti.