Indicele Stoxx Europe 600 a coborat vineri cu 1,5%, iar pe ansamblul saptamanii cu 1,2%.

Investitorii sunt ingrijorati ca planul BCE de achizitii de obligatiuni guvernamentale va fi insuficient pentru relansarea economiei. 

Volumul tranzactiilor cu actiuni membre ale Stoxx 600 a fost vineri cu 28% peste media ultimelor 30 de zile.  Indicele Stoxx 600 a inregistrat cresteri in ianuarie in trei din ultimii patru ani, potrivit datelor Bloomberg. 

Oficialii Bancii Centrale Europene analizeaza achizitia de obligatiuni guvernamentale in valoare de pana la 500 de miliarde de euro, cu rating investment grade, potrivit unei persoane participante la o sedinta a consiliului guvernatorilor. 

Componenta bancara a Stoxx 600 a inregistrat cea mai mare scadere in cadrul indicelui, trasa in jos de titlurile Banco Santander, care au coborat cu 14%.

Board-ul Banco Santander a aprobat un plan de reducere a dividendelor si de vanzare de actiuni pentru majorarea capitalului cu pana la 7,5 miliarde de euro. 

Actiunile bancii italiene Banca Monte dei Paschi di Siena au inchis in declin cu 8,6%, dupa ce BCE i-a cerut majorarea capitalului.  Indicele IBEX al bursei din Madrid a scazut cu 4,4%, cel mai mult in randul celor 18 piete de capital din Europa Occidentala. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a inregistrat un declin de 3,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris de 2,2%. Indicele german DAX a coborat cu 1,92%.  In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a scazut cu 1,05%, influentat de actiunile companiilor de constructii, in urma unui raport potrivit caruia cresterea preturilor locuintelor in Anglia si Tara Galilor a incetinit.