Specialiștii consideră că pandemia de coronavirus (COVID-19) a provocat scăderea cererii externe şi ameninţă să ducă la contractarea economiei mondiale.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China a urcat la 52 de puncte în martie, de la un nivel scăzut record de 35,7 puncte în februarie, a anunţat marţi Biroul Naţional de Statistică (NBS).

Analiştii se aşteptau ca indicatorul PMI să ajungă la 45 de puncte luna aceasta, scrie Agerpres.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a activităţii fabricilor, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare.

NBS a explicat că redresarea surprinzătoare a PMI vine în urma nivelului record scăzut din februarie şi a avertizat că aceste date nu indică o stabilizare a activităţii economice în China.

"Aceasta nu înseamnă că producţia a revenit acum la nivelul de dinaintea crizei, ci sugerează că activitatea economică s-a îmbunătăţit modest faţă de februarie, dar rămâne totuşi sub nivelul de dinaintea declanşării pandemiei", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics.

Economiştii estimează deja un declin semnificativ al economiei chineze în primul trimestru din 2020, unii previzionând chiar o contractare de 9% sau mai mult. Ar fi prima astfel de scădere din ultimele trei decenii.

Subindicele producţiei industriale a urcat la 54,1 puncte în martie, de la 27,8 puncte luna precedentă, dar comenzile noi de export primite de producătorii chinezi sunt încă în declin, deşi au crescut la 46,4 puncte în martie, de la 28,7 puncte în februarie.