Cotidianul britanic The Independent scrie că premierul Theresa May nu neagă, dar nici nu recunoaște că i s-a spus în secret că ieșirea din UE ar putea fi oprită, dacă parlamentarii ar vota împotriva oricărui acord de exit.  

Theresa May a declarat, însă, că o respingere în Parlament a acordului de exit negociat cu UE ar însemna că Marea Britanie părăsește blocul comunitar fără niciun acord, insistând asupra faptului că aplicarea Articolului 50 nu poate fi oprită.

Purtătorul de cuvânt al premierului a evitat să răspundă la întrebările legate de această controversă, insistând că Guvernul “nu comentează în privința sfaturilor pe care le primește”.

Cabinetul May a fost acuzat că nu a ținut cont de o recomandare legală conform căreia notificarea de declanșare a Articolului 50  ar putea fi retrasă unilateral (dacă ar fi fost necesar), ceea ce ar duce la împiedicarea Brexitului și la rămânerea Marii Britanii în UE.

Însă, un avocat, membru marcant al Consiliului Coroanei, spune că știe “din două surse foarte bune” că premierul a fost înștiințat de faptul că notificarea de ieșire din UE ar fi putut fi oprită prin votul parlamentarilor.

Jessica Simor, de la Matrix Chambers, i-a scris premierului May, cerându-i să facă public acest lucru. Dar purtătorul său de cuvânt a declarat, pentru The Independent: “Nu comentam niciodată recomandările Guvernului. Pentru noi a fost întotodeauna clar că vom părăsi Uniunea Europeană.”

Și autorul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona - o figură proemimentă în Marea Britanie și în UE, crede că aplicarea acestuia ar putea fi stopată. Lord Kerr of Kinlochard, diplomat britanic si membru al Camarei Lorzilor, s-a alaturat unei intiaitive a 60 de figuri proeminente din Scotia, care au semnat o scrisoare in care sustin ca Brexitul a distrus reputatia Regatului Unit pe plan international si ca efectele negative incep sa se simta din ce in ce mai pregnant.

Diplomatul, care este reprezentant permanent al Marii Britanii la UE din 1990, a spus ca atunci cand a scris articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede ce pasi trebuie sa faca o tara care vrea sa aisa din UE, s-a gadit ca acesta va fi invocate doar in cazul unui regim dictatorial.

Chris Leslie, deputat laburist, a precizat că este important ca Guvernul să lămurească această problemă. “Dacă prim-ministrului i s-a spus că Articolul 50 poate fi revocat, are obligația să spună public acest lucru. Posibilitatea opririi efectelor Art. 50 este o ancoră despre care toată țara trebuie să știe că există”, a explicat Chris Leslie.

Și fostul vice-premier Nick Clegg a descris ipoteza potrivit căreia Articolul 50 este ireversibilă ca fiind “un mit inventat de susținătorii Brexitului care nu vor ca britanicii să se răzgândească în ceea ce privește ieșirea din UE”.

Aplicarea Articolului 50 este o premieră în UE, Marea Britanie fiind prima țară care îl folosește pentru a părăsi blocul comunitar.  Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pe 29 martie, ieșirea efectivă din UE urmând să aibă loc peste 2 ani, după negocieri cu Bruxelles-ul și eventuala încheiere a unui acord de colaborare ulterioară între cele două părți.