Investigatorii analizează activităţile a cel puţin doi angajaţi ai Deutsche Bank, acuzaţi că ar fi ajutat clienţii să-şi înfiinţeze firme offshore pentru spălare de bani, scrie Agerpres.

Au fost ridicate de la sediile băncii documente scrise şi electronice, iar investigaţiile sunt în derulare, a precizat Procuratura din Frankfurt.

Reprezentanţii Deutsche Bank au confirmat percheziţiile şi au dat asigurări că vor coopera deplin cu autorităţile.

Joi dimineaţă, acţiunile băncii înregistrau un declin de 2,7% la Bursa de la Frankfurt. Anul acesta, titlurile au scăzut cu 44%.

Procuratura din Frankfurt a explicat că o verificare amănunţită a Deutsche Bank a fost decisă după ce investigatorii au reanalizat recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la "LuxLeaks" la finele lui 2014, "Panama Papers" în luna aprilie 2016 şi "Paradise Papers" în luna noiembrie 2017.

Câteva bănci, inclusiv grupurile suedeze Nordea şi Handelsbanken, au fost deja amendate de autorităţile de reglementare pentru că au încălcat reglementările referitoare la spălarea de bani.

Numai în 2016, peste 900 de clienţi au apelat la serviciile subsidiarei Deutsche Bank înregistrate în Insulele Virgine Britanice, generând un volum de 311 milioane euro.

Angajaţii Deutsche Bank sunt acuzaţi că nu şi-au respectat obligaţiile şi nu au raportat suspiciunile legate de spălarea de bani în cazul clienţilor şi al firmelor offshore implicate în schemele de evaziune fiscală, au precizat procurorii.

Cel mai mare grup bancar din Germania trece printr-o amplă reorganizare după trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor's şi ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federală americană.

În perioada iulie-septembrie 2018, Deutsche Bank a înregistrat un profit net de 229 de milioane de euro, în scădere cu 65% faţă de un rezultat de 649 de milioane de euro înregistrat în perioada similară a anului trecut.