"O restructurare directa a datoriei ar fi fost mai buna pentru Grecia, dar acest lucru nu a fost considerat acceptabil de catre partenerii din zona euro", potrivit unui raport al FMI publicat la inceputul lunii iunie.

Trichet, care a fost seful BCE pana la sfarsitul lui 2011, a spus ca Fondul nu a sugerat acest lucru la momentul respectiv si ar fi trebuit sa tina cont mai mult de nevoia de stabilizare a zonei euro.

"Nu imi aduc aminte ca FMI sa fi cerut masuri mai dure, in privinta conditilor sau a programului de aplicare. Mi se pare un fel de reconstructie a ceea ce s-a intamplat", a afirmat Trichet intr-un interviu acordat Reuters Insider Television.

Raportul FMI, referitor la lectia salvarii Greciei, a creat tensiuni intre autoritatile Uniunii Europene si institutia financiara, provocand incertitudini legate de cooperarea din interiorul asa-numitei troici a creditorilor.

Potrivit Comisiei Europene, restructurarea datoriei elene in 2010 ar fi fost o eroare, iar Fondul nu a propus acest lucru. Actualul sef al BCE, Mario Draghi, a avertizat fata de "judecarea trecutului cu ochii prezentului".

Primul program de salvare a Greciei a fost conceput in conditiile unor turbulente extreme pe piata financiara, in mai 2010.

Revizuirea in scadere a datoriei publice a Greciei cu aproape 75% a fost impusa creditorilor privati in cadrul celui de-al doilea plan de salvare, de 130 miliarde de euro, aprobat anul trecut.

Trichet a aparat maniera in care liderii zonei euro au tratat criza, spunand ca atat UE cat si cele 17 tari din uniunea monetara au demonstrat rezistenta in prima criza majora care a afectat regiunea de la introducerea euro in 1999.