Vorbim de aeronave de zeci de milioane de dolari cu dotari luxoase. Iar daca pana acum industria aviatica din China era una insignifianta, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.

Cei care nu-si permit inca sa dea 22 de milioane de dolari pentru un avion privat pot in schimb sa inchirieze unul pentru 5300 de dolari pe ora.

"Gulfstream tocmai a lansat modelul G250, un aparat de ultima generatie, iar compania noastra este prima din China care va avea unul", a declarat Michael Walsh, presedinte Asia Jet.

Exista insa si dezavantaje atunci cand faci afaceri in China. Spatiul aerian este strict controlat de armata chineza, iar avioanele private obtin destul de greu autorizatii de zbor sau prioritate. In plus, costurile de operare pe aeroporturile din Asia sunt cu 30% mai mari decat in restul lumii.

In ciuda acestor inconveniente, nimeni nu renunta, chiar dimpotriva.

"Daca inainte estimam ca vom vinde 200 de avioane in urmatorii 10 ani, acum cifrele ne arata ca este vorba de 600 de avioane in numai doi ani. Asta demonstreaza cat de rapid evolueaza lucrurile in China", a spus David Dixon, vicepresedinte Bombardier Asia-Pacific.