Stanimira a lipsit de la cursuri pentru ca a ramas fara bani, Miglena a fost nevoita sa aleaga intre a manca sau a merge la facultate. 

"Sunt cu adevarat furioasa, studiile mele depind intr-adevar de acesti bani", marturiseste pentru AFP Stanimira Karaivanska, in varsta de 19 ani, dintre care sapte ani i-a petrecut in Marea Britanie.  Din ianuarie, aceasta studenta bulgara la universitatea Kingston din Londra nu mai primeste o parte din imprumutul care ii asigura aproximativ 500 de lire sterline pe luna pentru chirie, transport si mancare.

"Am ratat cursuri pentru ca nu pot plati trenul si autobuzul pentru a merge la facultate", respectiv 24 de euro dus-intors, afirma ea. 

Stanimira suporta, ca si alti studenti, o decizie a Guvernului britanic care s-a angajat intr-o retorica antiimigratie in apropierea alegerilor europene. In noiembrie, acesta a anuntat suspendarea imprumuturilor pentru cheltuieli de intretinere pentru cei 7.400 de studenti romani si bulgari. Motivul este "cresterea semnificativa" a numarului de tineri din aceste doua tari.  Ulterior, Guvernul a anuntat ca a extins masurile pentru studentii din toata Uniunea Europeana, dar doar pentru cei inscrisi la institutii private. 

Potrivit Londrei, este vorba despre o "masura de precautie", timp pentru ca persoanele vizate sa-si dovedeasca eligibilitatea pentru astfel de imprumuturi acordate studentilor ce traiesc de cel putin trei ani in Marea Britanie si pe care acestia trebuie sa le ramburseze ulterior. 

Miglena Zaseva si-a vazut, de asemenea, imprumutul suspendat in ianuarie. Aceasta tanara de origine bulgara in varsta de 23 de ani, sosita in 2010 in Marea Britanie, unde a lucrat in diverse locuri, a strans fise de plata, adeverinte de impozit, extrase de cont care sa dovedeasca durata sejurului sau. Documente pe care sustine ca le-a trimis deja in august pentru a beneficia de un imprumut anual de 6.500 de lire sterline. "Nu s-a facut nimic, mi-au spus ca nu este suficient".  Ea si-a marit numarul de ore lucrate ca receptionera la o sala de gimnastica pentru a face fata cheltuielilor. Dar acest lucru nu este suficient. "La un moment dat a trebuit sa aleg intre a manca si a ma deplasa", marturiseste ea. 

Studenta, care locuieste intr-un spital dezafectat, supravietuieste gratie solidaritatii prietenilor sai, carora le datoreaza pana acum 600 de lire si nu isi mai poate ajuta parintii, ramasi in tara, carora le trimitea 100 de lire in fiecare luna. 

Autoritatile britanice "incearca sa ne impinga sa ne abandonam studiile", apreciaza Liliana Gabor, o studenta romanca la Icon College din Londra. "Cred ca nu ne mai vor", conchide aceasta mama celibatara. 

In februarie, Bucurestiul a sesizat Comisia Europeana pentru a cere "clarificari privind conformitatea" deciziei britanice "cu acquis-ul comunitar", apreciind ca ar putea fi "discriminatorie fata de cetatenii romani".  In opinia lui Ioan Stan, liderul Ligii studentilor romani din Marea Britanie, nu exista indoiala: discriminarea este dovedita, deoarece Londra "nu vizeaza decat romanii si bulgarii dintre cele 28 de nationalitati din UE", afirma el. 

Miglena crede acelasi lucru: "In clasa mea dintre cei 100 de elevi, doar doi studenti, bulgari" au avut imprumuturile suspendate. 

"Momentul ales de Londra este suspect", adauga Andrei, dezvaluind ca decizia a intervenit cu doua luni inainte de deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari, care a alimentat in Marea Britanie temerile privind un val de imigranti. 

Liliana a primit in cele din urma un imprumut de 3.000 de lire sterline care ii fusese blocat. "Dar ma tem ca intr-o luna imi vor ingheta din nou contul". Pentru moment, ea ezita in a-si reduce numarul de ore lucrate ca femeie de serviciu la care a recurs pentru a-si intregi veniturile. "Voi vedea daca pot jongla intre munca, facultate si copil".