Dupa doua zile de "conclav", o multitudine de intalniri bilaterale, cei 27 de sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit sa surmonteze diviziunile. Ei au plecat fara un acord asupra bugetului pentru 2014-2020 si fara umbra de compromis. Singura promisiune care angajeaza liderii europeni este de a se revedea la inceputul anului viitor.

La iesirea de la summit, toti liderii au incercat sa minimizeze esecul. "Nu este o drama", au insistat mai multi oficiali, intre care si presedintele francez François Hollande sau cancelarul german Angela Merkel. Veteran al summiturilor privind bugetul, luxemburghezul Jean-Claude Juncker a amintit ca niciodata un proiect de buget multianual nu a fost adoptat "din prima incercare".

Dar esecul summitului, cu siguranta previzibil, se adauga altor disfunctionalitati care genereaza indoiala in Europa. Liderii europeni nu s-au inteles daca trebuie sa taie sau nu 30 de miliarde de euro in plus. "Sumele in joc sunt derizorii - 0,1 la suta din PIB-ul comunitar. Am asistat la un spectacol penibil in ultimele doua zile", a reactionat Catherine Trautmann, lidera socialistilor francezi din Parlamentul European. "Cateva miliarde in plus sau in minus. Ce discutie ridicola" a declarat liderul liberalilor europen, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un federalist convins.

In trei ani, liderii europeni s-au intalnit de 26 de ori in cadrul unui summit. Ministrii de Finante au organizat peste 40 de reuniuni. Ei se vor intalni insa din nou, luni, la Bruxelles, pentru a incerca sa se inteleaga in privinta deblocarii unei noi transe de ajutor pentru Grecia, promisa din iunie.

In acest climat, cetatenii europeni, in special cei din tarile cele mai afectate de criza datoriilor, se indeparteaza de Europa, situatie de care profita partidele populiste eurosceptice. In Marea Britanie, ministrii Guvernului lui David Cameron vor ca Londra sa paraseasca nava europeana.

"Esecul negocierilor privind viitorul buget european pe termen lung al UE este o rusine. Sunt dezamagit deoarece aceasta inseamna ca am lasat mitomanii si euroscepticii sa domine negocierile", a deplans Joseph Daul, liderul grupului eurodeputatilor conservatori si democrat-crestini.

Summitul de joi si vineri a aratat limitarile spiritului de solidaritate intre tarile europene. Ajungand la Bruxelles, toti liderii, inclusiv cei mai eurofili, cum ar fi premierul belgian Elio Di Rupo, au insistat asupra luarii in considerare a intereselor lor nationale.