Organizatia umanitara a decis in 2012 sa se abata, in mod exceptional, de la regula sa de a nu strange donatii decat pentru victimele unor catastrofe naturale, conflicte si razboaie, lansand operatiunea "Acum, mai mult ca niciodata", menita sa ajute persoanele afectate de criza economica, extrem de virulenta in Spania. 

Operatiunea, prevazuta sa dureze doar in perioada 2012-2013, a fost deja prelungita, "data fiind cresterea puternica a solicitarilor de ajutor pe care (Crucea Rosie) le-a primit", a anuntat intr-un comunicat José Javier Sanchez Espinosa, insarcinat cu integrarea sociala. 

Multumita acestui program, organizatia anunta ca a acoperit in 2012 nevoile de baza a peste 1,4 milioane de persoane. Astfel, peste un milion au primit alimente, 352.000 produse de igiena, imbracaminte si ajutor pentru plata facturilor, iar 40.000 au fost ajutate sa se angajeze si 56.000 au beneficiat de un program de sprijin scolar.  Tendinta, de la inceputul anului 2013, este in crestere, cu deja peste un milion de beneficiari, potrivit Crucii Rosii. 

La randul sau, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, s-a declarat "preocupat de cresterea ratei saraciei in randul copiilor in Spania, care a atins 30,6% in 2011 si care are un impact pe termen lung ce poate fi devastator pentru copii si pentru tara".

Nils Muiznieks indeamna autoritatile spaniole sa "adopte strategii mai viguroase si coordonate in vederea atacarii cauzelor saraciei infantile si impiedicarii acestui fenomen". 

De asemenea, comisarul este "ingrijorat de impactul important al taierilor bugetare asupra conditiilor de viata a unor persoane (cu handicap) si integrarii lor sociale", amintind ca acest colectiv reprezinta 3,8 milioane de persoane in Spania. 

Organizatia Caritas a lansat, de asemenea, un nou semnal de alarma subliniind ca peste trei milioane de persoane traiesc in Spania cu cel putin 307 euro pe luna.  Caritas a avertizat, mai ales, in privinta "unui proces de pauperizare" a societatii spaniole, cu o rata a saraciei de 21,1% (incluzand persoanele cu venituri anuale sub 7.355 de euro). 

Spania, a patra economie a zonei euro, a fost afectata in 2008 de spargerea bulei sale imobiliare, in contextul declansarii crizei financiare internationale.  Afectata de recesiune de doi ani, are o rata a somajului record (26,3%).