Andreas Vosskuhle, unul dintre reprezentantii Curtii, a explicat ca deciziile de astazi nu trebuie interpretate ca “un cec in alb” pentru eventualele viitoare actiuni de salvare.

Deciziile din Germania pot, insa, complica negocierile asupra viitoarelor pachete de ajutor pentru tarile care se lupta cu criza datoriilor din zona euro, prin intarirea controlului parlamentului fata de Bundestag, comenteaza FT.

Decizia Curtii Constitutionale din Germania ridica un nor asupra pachetului de salvare in valoare de 110 miliarde de euro, acordat anul trecut Gerciei, dar si asupra Fondului European de Stabilitate Financara, de 440 de miliarde de euro, folosit pentru a acorda asistenta financiara Irlandei si Portugaliei.

Merkel nu lasa zona euro sa se prabuseasca. Contributia Germaniei la fondul de salvare a tarilor aflate in criza, aproape dubla

Angela Merkel se lupta de mai bine de trei saptamani ca sa castige suporteri pentru noile masuri de salvare, adoptate de liderii zonei euro luna trecuta, care merg putin mai departe fata de planul original de salvare a Greciei.

Grecia, Portugalia si Irlanda au in derulare acorduri de finantare externa, primind imprumuturi de la guvernele din zona euro si de la Fondul Monetar International.

Italia, a treia mare economie din zoan euro, pare tot mai vulnerabila la criza datoriilor de stat si incearca sa treaca prin parlament un program de masuri de austeritate.

Liderii europeni incearca sa fluidizeze procesul decizional la nivelul UE in cazul intrarii unui stat membru in criza. Complicatiile politice si legislative din parlamentul Germaniei si alte parlamente din zona euro ar putea intarzia sau chiar impiedica masurile urgente care trebuie adoptate la nivelul UE.