Doi dintre grecii pusi sub investigatie de catre sefa FMI au fost gasiti morti in ultimele zile. Aparent, este vorba despre niste sinucideri bizare.

Martea trecuta, in data de 3 octombrie, “lista lui Lagarde” ajungea la premierul elen, Antonis Samaras. O primise de la fostul ministru de Finante al Greciei, Evangelos Venizelos, lider al partidului PASOK. Samaras era astfel instiintat cu privire la cei 1.991 de eleni investigati pentru coruptie si evaziune, scrie Business Insider.

Dupa cateva zile, CD-ul care continea faimoasa lista pur si simplu a disparut, potrivit jurnalistilor americani. Actualul ministru al Finantelor elene, Yannis Stournaras, fost bancher si profesor de economie al Universitatii din Atena, a declarat pentru Financial Times ca facea tot posibilul sa gaseasca acel CD cu informatii extrem de importante.

„Am auzit din ziare de existenta acestei liste. Daca nu vom reusi s-o gasim, vom cere partenerilor europeni o copie a CD-ului”, a afirmat Stournaras pentru cotidianul britanic de business.

Fostul ministru de Finante, Evangelos Venizelos, sustine ca a primit faimoasa lista ce includea numele celor aproape 2.000 de greci instariti, suspectati de fraude, de la predecesorul sau, Giorgos Papaconstantinou, care primise la randul sau lista de la insasi Christine Lagarde, in 2010.

O arestare si doua "sinucideri"

Imediat ce premierul elen, Antonis Samaras, a intrat in posesia listei, Yiannis Sbokos, fost ministru grec al Apararii, a fost arestat si acuzat de coruptie. Vinerea trecuta, Leonidas Tzanis, un alt fost oficial elen pus sub investigatii, a fost gasit mort in casa sa. Agentia internationala de presa AP relata atunci: „Autoritatile grecesti au declarat ca moartea lui Tzanis a fost considerata sinucidere. Fostul ministru elen nu a lasat insa niciun bilet de adio”.

Astazi, Vlassis Kambouroglou, un bogat om de afaceri elen, a fost gasit mort intr-o camera de hotel din Jakarta, Indonezia. Potrivit jurnalistilor greci, Kambouroglou era acuzat ca face parte dintr-o retea de spalare de bani. Totodata, se banuia ca omul de afaceri primise mita in campania electorata a fostului ministru al Apararii, Akis Tsochatzopoulos, aflat in inchisoare pentru furt si pagubirea unor contracte ale statului cu 1,29 miliarde de dolari.

Vlassis Kambouroglou a fost totodata director al Drumilan International, organizatie implicata in vanzarea unor rachete rusesti, achizitionate de catre statul elen. Autoritatile din Indonezia nu au declarat conditiile in care omul de afaceri grec a murit. Se stie doar ca acesta din urma fusese chemat sa depuna marturie in cadrul unei anchete cu privire la afacerile cu arme, tranzactii realizate in 2004. Kambouroglou a negat insa ca firma pe care o conducea la momentul acela a manipulat alti bani in afara celor aferenti achizitiilor statului elen.

Dupa aceste incidente bizare, Stournaras, actualul ministru al Finantelor elene, dar si predecesorii sai, Papaconstantinou si Venizelos, sunt asteptati sa dea declaratii cu privire la „lista lui Lagarde” si la circumstantele stranii in care au disparut cei doi greci, aflati in vizorul sefului FMI, scrie cotidianul Kathimerini.

Potrivit unor surse citate de cotidianul elen, fostii ministri ai Finantelor Venizelos si Papaconstantinou, au discutat deja weekendul trecut referitor la posibilele conexiuni dintre lista disparuta si mortile subite si bizare ale celor doi eleni. N-au aparut insa niciun fel de detalii cu privire la marturisirile oficialilor greci.

A inceput numaratoarea inversa pentru Grecia

Publicatia elena Kathimerini scrie ca Venizelos se confrunta cu mari probleme la ora actuala, avand in vedere ca foarte multi parlamentari greci cred ca el s-a aflat in posesia listei lui Lagarde pentru foarte mult timp.

Intre timp, s-a aflat ca faimoasa lista nu contine doar numele unor greci rau-platnici, desi foarte bogati. Potrivit Business Insider, „lista neagra” a lui Lagarde contine foarte multe nume ale unor milionari europeni, din diverse state UE, care au conturi „grase” in banci elvetiene. Motivul l-ar putea reprezenta faptul ca si elitele altor tari din Europa ar putea fi implicate in acte de coruptie.

Toata aceasta chestiune legata de lista sefului FMI vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru greci. Guvernul de la Atena mai are la dispozitie noua zile pana la viitorul summit european, pentru a-si convinge creditorii ca este hotarat sa-si treaca populatia printr-o noua "cura" de austeritate. Ultimatumul vine de la ministrii de finante din zona euro, reuniti zilele acestea la Luxemburg. Oficialii avertizeaza ca fara aceste reforme dureroase Grecia nu va primi o noua transa vitala din imprumutul international. Anuntul tensioneaza si mai mult atmosfera inaintea vizitei cancelarului Angela Merkel la Atena.

Grecia trebuie sa-si convinga partenerii europeni ca va ramane pe drumul anevoios al austeritatii. In caz contrar, nu va primi cele 30 de miliarde de euro care ii asigura supravietuirea dincolo de luna noiembrie, cand banii din vistieria publica se vor epuiza.