Sectiile de votare au fost inchise duminica la ora 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei) si urmeaza sa fie redeschise luni intre ora 6.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si 14.00 GMT (16.00, ora Romaniei). Dupa inchiderea sectiilor, duminica seara, rata de participare depasea 50% din numarul celor 47 de milioane de italieni chemti la urne, un nivel aflat intr-o usoara scadere fata de alegerile anterioare, in 2008, potrivit Ministerului de Interne, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Patru mari coalitii se infrunta, si anume una de centru condusa de catre premierul demisionar Mario Monti, una de centru-dreapta condusa de catre predecesorul sau Silvio Berlusconi, una de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani si cea a fostului actor de comedie Beppe Grillo.

Silvio Berlusconi a produs senzatie fara voia sa, fiind asaltat de trei feministe topless in timp ce se pregatea sa intre intr-o sectie de votare, la Milano. Cele trei, care aveau inscriptionate pe spate si pe piept sloganul "Basta Silvio", au fost retinute inainte ajunga la Il Cavaliere. Miscarea Femen a revendicat, ulterior, aceasta operatiune "sextremista", argumentand ca "Italia nu trebuie sa voteze pentru cineva care ar trebui sa se afle la inchisoare". Magnatul de presa are mai multe procese pe rol, inclusiv unul pentru frauda fiscala si unul pentru relatii contracost cu o prostituata minora.

Il Professore a votat primul, al Milano, cu o expresie incruntata, urmat, la Piacenza (nord) de un Bersani usor mai destins. Beppe Grillo era inca asteptat duminica seara, zeci de jurnalisti stand de duminica dimineata in fata sectiei de votare unde este rondat, la Genoa.

Potrivit ultimelor sondaje disponibile, Partidul Democrat (PD) al lui Bersani a pornit de pe prima pozitie cu aproape 34% din intentiile de vot, fiind urmat de catre PdL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie si Miscarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditati cu 17%, iar Il Professore cu 10-12%

Insa principala problema este stabilitatea viitorului guvern. Desi Bersani pare sigur ca va obtine majoritatea in Camera Deputatilor (unde un singur vot in plus asigura majoritatea absoluta a mandatelor), situatia este mai complexa in Senat, unde totul depinde de ponderea coalitiei respective in fiecare regiune in parte.

Totul se joaca in cateva regiuni-cheie, in special in bogata Lombardie, pe care un politolog italian, Roberto d'Alimonte, o prezinta ca pe un "amestec intre Ohio si California" in privinta rolului-cheie in cadrul viitoarei majoritati parlamentare si a importantei sale electorale.

Cel mai rau scenariu ar fi ca Italia sa aiba pe 25 februarie, seara, o majoritate diferita in Camera fata de cea din Senat, ceea ce ar face tara de neguvernat, o ipoteza care ingrijoreaza atat pietele, cat si partenerii Romei.

Insa unii politologi considera mai probabila o alianta intre coalitiile de stanga a lui Bersani si cea de centru a lui Monti.
"Succesul nostru va putea face mai puternica lupta din Europa pentru crestere (economica) si echitate", a declarat Bersani pentru cotidianul Unità (fost comunist). "Faimoasele piete reclama ca cineva sa reuseasca sa repuna tara pe o cale sigura", a adaugat el.

Publicarea de sondaje este interzisa de 15 zile, insa unii au gasit mijloace sa ocoleasca aceasta dificultate. Profitand de actualitatea problemelor de la Vatican, in contextul demisiei Papei Benedict al XVI-lea si organizarii unui conclav, ei difuzeaza pe Internet sondaje mascate care au ca "eroi" pe "fericitul cardinal din Piacenza (adica Bersani), pe explozivul sambelan din Genoa (Grillo) sau pe vulcanicul cardinal lombard (Berlusconi)".

Silvio Berlusconi, care plecat de la putere huiduit, in noiembrie 2011, lasand o Italie aproape asfixiata financiar, a inregistrat o revenire spectaculoasa in sondaje, promitand nu doar o scadere a impozitelor, ci si rambursarea celor platite anul trecut. El a reusit sa il ajunga din urma pe liderul stangii, considerat prea putin charismatic.

Mario Monti, desemnat la conducerea Guvernului in noiembrie 2011 cu scopul de a salva Italia de la faliment, fara sa fi fost ales vreodata, suporta consecintele severei cure de austeritate ce a aruncat tara in recesiune.

In ceea ce il priveste pe Beppe Grillo, la ale carui mitinguri organizate in tara au participat adevarate "maree umane", el catalizeaza nemultumirile italienilor victime ale somajului si recesiunii. Iar multi se asteapta la un avans puternic al votului de protest. Raspunsul il vor afla luni seara.