Candidatul care a aparut cu degetul mijlociu ridicat pe coperta unei reviste cu o saptamana inaintea scrutinului

Nu i se da nicio sansa acestui licentiat in stiinte economice, in varsta de 66 de ani, provenit dintr-o familie instarita din Hamburg (nord), de a impiedica un cancelar aflat la apogeul popularitatii sa obtina un al treilea mandat. O adevarata prapastie ii separa in sondaje. 

El va ramane in istorie prin imaginea socanta a unui candidat care a aparut cu degetul mijlociu ridicat pe coperta unei reviste cu o saptamana inaintea scrutinului.

"Un gest ironic", facut in cadrul unei sedinte foto relaxate, s-a justificat el, facand apel la simtul umorului cetatenilor in fata criticilor care l-au vizat. 

Cazul, care poarte starni un zambet si al carui impact asupra opiniei publice este incert, rezuma o campanie in timpul careia candidatul SPD s-a blocat intr-o succesiune de polemici in detrimentul dezbaterilor de fond pe care voia sa le impuna. 

O imagine de om al banului. "Nu cumpar niciodata o sticla de vin de 5 euro"

Acest fost ministru de Finante in Guvernul Merkel (2005-2009), reputat drept competent, chiar stralucit, a recastigat putin teren in ultimele zile dupa prestatiile televizate reusite. Fara indoiala, acest lucru s-a intamplat insa un pic prea tarziu.  La doar doua luni dupa ce a fost desemnat candidat al SPD, in septembrie 2012, acest hedonist declarat a fost criticat de cotidianul de mare tiraj Bild pentru ca a declarat ca el nu cumpara "niciodata o sticla (de vin) de cinci euro", deoarece nu este bun pentru el, in cadrul unei discutii consacrate alocatiilor familiale. 

A iesit cu greu dintr-o polemica privind conferintele generos remunerate de marile companii, care i-au adus 1,25 de milioane de euro in trei ani.  Pentru a incununa totul, el a declansat o controversa considerand "insuficient" salariul de cancelar, avand in vedere responsabilitatile. 

Aceste episoade i-au conferit imaginea unui om al banului, departe de paturile populare pe care ar fi trebuit sa le cucereasca dupa dezamagirea generata de reformele dureroase ale cancelarului SPD Gerhard Schröder la inceputul anilor 2000. 

"Nenorocul" criza

Steinbrück a avut "nenorocul" de a fi ministru de Finante in perioada cea mai acuta a crizei economice, la sfarsitul lui 2008 si in 2009, intr-un Guvern de "mare coalitie" cu conservatorii. Recesiunea a creat probleme finantelor germane, impiedicand culegerea fructelor politicii bugetare stricte al caror promotor a fost.  Unii, din tabara sa, considerau ca nu este cel mai potrivit sa incarneze in 2013 programul SPD, care prevede in special introducerea unui salariu minim pe ora de 8.50 de euro, intr-o tara in care nu exista asa ceva. 

Un sot in lacrimi

In cadrul unui congres al partidului din primavara, in timp ce se afla in dificultate, el a emotionat Germania. In timp ce sotia sa, Gertrud, vorbea despre viata lor fericita de dinaintea candidaturii, Peer Steinbrück, asezat intr-un fotoliu mare rosu, a varsat cateva lacrimi si a ramas un lung moment incapabil sa rosteasca vreun cuvant. 

Acest barbat cu alura de luptator a cunoscut o infrangere rasunatoare in mai 2005, pierzand landul Renania de Nord-Westfalia, bastion al stangii muncitoresti, pe care l-a condus timp de doi ani si jumatate. Victoria dreptei in acest land cel mai populat din Germania l-a determinat pe Gerhard Schröder sa convoace alegeri legislative anticipate, care au adus-o la putere pe Merkel. 

Bun orator pe scena, el pare sa fie mai putin in largul sau pe teren, in timpul contactului direct cu cetatenii.  Adeseori descris drept un barbat de actiune, capabil sa tina piept, el a incercat sa para autentic si viu in fata unui cancelar conceput drept oscilant si tern ... dar a sfarsit prin a genera indoiala in privinta capacitatii sale de a imbraca haina de cancelar.  "Am fost eu insumi (...) raspund cu spontaneitate (...). Trebuie sa facem in asa fel incat campania sa fie un pic amuzanta", a declarat el in timpul polemicii generate de fotografia sa cu degetul mijlociu ridicat.