Incendii nimicitoare, inundatii catastrofale, alunecari de teren, cutremure, epidemii, regimuri autoritare care acumuleaza averi infometand populatiile ori masuri economcie neinspirate. Oricare dintre acesti factori poate purta vina pentru scumpiri record ale alimentelor de baza. Asa se face ca "revolutia de iasomie" din Tunisia, motivata partial de scumpirea hranei, ar putea deveni un precedent pentru alte state arabe, sau chiar, pe termen mai lung, pentru tari ca India sau China.

In Iran, Egipt, Maroc si Siria - tari care au conditii politice, economice si sociale comparabile cu ale Tunisiei - autoritatile se tem de o contagiune, iar in Iordania, suveranul Abdalah al II-lea  a ordonat deja ieftinirea alimentelor. „Dati-ne zahar" este refrenul scandat de multimi pe strazile din Algeria.

Proteste sporadice au avut loc si in India si Bangladesh. In India, scumpirea medie a alimentelor a fost de 17-18% in luna ianuarie, iar preţul legumelor a atins cote astronomice, crescind cu 70%. Guvernul a dat vina pe „speculatori", insa expertii cred ca scumpirile au fost generate de ploile in exces si de cererea mai mare de alimente bogate in proteine - carne, oua si lapte - a indienilor instariti.

De asemenea, in China au fost incaierari in magazine, mai ales din cauza scumpirii pretului la soia, aliment de baza in bucataria nationala. In America de Sud, uraganul La Nina a calamitat deja o parte din culturile Argentinei, al doilea exportator mondial de porumb si al treilea exportator de soia. Din cauza recoltelor mici, guvernele din zona ar putea limita exporturile.

In Australia, unul dintre marii exportatori mondiali de alimente, recentele inundatii au devastat statul Queensland, principala zona agricola a tarii, ceea ce ar putea duce la scumpirea alimentelor cu 15%, potrivit agentiei JP Morgan. Scumpirile nu crutza nici Statele Unite, pretul fructelor a urcat cu 15%, iar al legumelor - cu aproape 23 de procente.