Valoarea totala a penalitatilor pe care le-au dispus autoritatile de reglementare din Europa si SUA in 2014 este cea mai mare din istorie, aceste amenzi fiind date pentru o serie de nereguli, cum ar fi manipularea pietei valutare sau a dobanzilor si efectuarea de tranzactii cu tari aflate pe lista sanctiunilor SUA.

Daca pana anul trecut cele mai multe dintre amenzile mari este dispuse pentru fapte petrecute in anii de dinaintea crizei financiare, in 2014 a crescut semnificativ numarul amenzilor care au vizat incalcari recente ale reglementarilor din sistemul bancar.

"Estimarea noastra este ca aceste costuri determinate de litigii vor fi in continuare substantiale, devenind deja o parte a costurilor presupuse de intreprinderea unei afaceri", a afirmat Ingmar Broemstrup, analist al Boston Consulting Group.

In iunie, banca BNP Paribas din Franta a recunoscut ca s-a angajat in tranzactii cu tari sanctionate si a fost nevoita sa plateasca penalitati in valoare de 9 miliarde de dolari. in plus, BNP a trebuit sa concedieze 13 angajati, inclusiv pe directorul departamentului de Etica pentru America de Nord, si sa accepte o comisie externa de supraveghere.

In luna martie, Bank of America a platit 6,3 miliarde de dolari catre autoritatile din SUA pentru acordarea unor credite ipotecare care nu au respectat conditiile legale. Cateva luni mai tarziu, in august, banca achitat o amenda de 16,65 de miliarde de dolari intr-o alta investigatie care a vizat tot acordarea de credite ipotecare.

In noiembrie, sase banci mari, Citigroup, J.P. Morgan Chase&Co., Bank of America, HSBC, UBS si Royal Bank of Scotland, au acceptat sa plateasca o penalitate in valoare de 4,3 miliarde de dolari catre autoritatile de reglementare din Elvetia, SUA si Marea Britanie pentru acuzatii privind manipularea pietei valutare.

De asemenea, Citigroup a anuntat in decembrie ca se asteapta sa aiba nevoie de 2,7 miliarde de dolari in plus fata de suma estimata anterior, pentru a acoperi costurile privind litigiile. Grupul american ia in calcul posibilitatea de a achita penalitati rezultate in urma unor investigatii care vizeaza acuzatii de spalare de bani si manipularea pietei valutare si a dobanzilor bancare.