In 2015, Romania s-a clasat pe locul 47 in acelasi clasament intocmit de IMD, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, Romania se situeaza in fata unor tari precum Bulgaria (locul 50), Grecia (56) si Croatia (58), dar este devansata de Cehia (27), Lituania (30), Estonia (31), Polonia (33), Letonia (37), Turcia (38), Slovacia (locul 40), Slovenia (43), Rusia (44), Ungaria (46) si Kazahstan (47).

Statele Unite au pierdut pozitia de cea mai competitiva economie din lume detinuta in ultimii trei ani, fiind depasite de Hong Kong si Elvetia. Urmeaza in clasament Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia, Canada, Luxemburg si Germania.

Procentajul obtinut de Romania a fost de 62,268% din competitivitatea SUA, considerata nivelul de referinta, se arata in raport.

Statele Unite inca se lauda cu cea mai buna performanta economica din lume, dar exista multi alti factori de care tinem seama cand evaluam competitivitatea,releva raportul mentionat. Toate statele din fruntea clasamentului se concentreaza pe reglementari prietenoase ale mediului de afaceri, infrastructura dezvoltata si institutii atotcuprinzatoare, a apreciat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, incepand cu 1989, si analizeaza competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. In studiul din 2016 sunt cuprinse 61 de tari. Indicatorii sunt grupati in patru categorii, respectiv performante economice, eficienta guvernului, eficienta afacerilor si infrastructura.