"Pietele sunt cele care ar trebui sa stabileasca pretul gazelor naturale", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.
 
Rusia a anulat joi ultima reducere de pret acordata Ucrainei pentru livrarea gazelor naturale rusesti, iar pretul a ajuns la 485 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai mari aplicate tarilor europene. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat anularea reducerii de 100 de dolari acordata in 2010 in urma unui acord intre Moscova si Kiev privind prelungirea contractului de inchiriere pentru flota rusa din Marea Neagra a bazei sale istorice de la Sevastopol, in Crimeea.
 
Avand in vedere ca aceasta peninsula din sudul Ucrainei a fost alipita la Rusia, Moscova considera ca acordul in cauza a devenit caduc.
 
"O tara nu ar trebui sa recurga la aprovizionare sau la pretul (pentru energie) ca mijloc de presiune, atat in Ucraina, cat si in alta parte", a adaugat Carney.
 
Miercuri, la Bruxelles, Uniunea Europeana si Statele Unite au denuntat folosirea energiei ca "arma politica sau instrument de agresiune" si au avertizat Rusia in privinta consecintelor economice ale politicii sale privind destabilizarea Ucrainei.
 
Fost vicepremier al Poloniei, despre Rusia: "Cea mai buna reactie ar fi sa nu ignoram pericolul actiunilor lui Putin"
 
Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei-ministru al Finantelor si fost presedinte al Bancii Nationale, considera ca disputa Ucraina-Rusia e o problema europeana si ca ar fi o greseala sa fie ignorat pericolul reprezentat de actiunile lui Putin, sustinand ideea unor sanctiuni economice dure.
 
Intr-un interviu acordat Mediafax, Balcerowicz se pronunta in favoarea intaririi unitatii Occidentului si a unei Aliante economice transatlantice. "O lectie din ceea ce Putin a facut este ca Europa are mare nevoie de o politica energetica mai bine coordonata", afirma el.
 
Prof. Dr. Leszek Balcerowicz va veni in Romania, urmand sa participe la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata de Coface si Agentia de presa Mediafax in 9 aprilie.
 
Balcerowicz este un renumit economist si politician, fiind considerat arhitectul reformelor initiate in Polonia in 1989, dupa caderea comunismului. Avand realizari remarcabile, el a fost o figura dominanta in dezvoltarea tarii si in strategia economica a Poloniei in perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorica a Poloniei prin trecerea de la economia centralizata la o economie de piata, imbinand vastele sale cunostinte in economie si stiinte sociale cu valorile filozofiei morale si politice.
 
Iata prima parte din interviul pe care Leszek Balcerowicz l-a acordat agentiei de presa Mediafax:

Reporter: Ce ar trebui sa invete Europa din conflictul Ucraina-Rusia?

Leszek Balcerowicz: Aceasta nu este doar o problema a Ucrainei, ci este una europeana, daca nu chiar globala, deoarece cred ca pentru prima data de cand Saddam Hussein a invadat Kuweitul, avem de-a face cu o invazie a unei tari asupra alteia, cu incalcarea tuturor tratatelor. Daca acest incident va fi perceput drept benefic de catre agresori - adica Putin si aliatii sai - atunci cred ca lumea va fi mult mai putin sigura, iar garantiile oferite de Occident vor fi lipsite de valoare.
 
Asa ca aceasta este o problema globala si nu este doar in interesul Ucrainei si al Europei de Est, dar cred ca este si in interesul Occidentului sa ia masuri astfel incat acest incident sa nu fie perceput ca fiind benefic agresorului.
 
Reporter: Aceasta criza ar putea genera o noua criza economica mondiala?

Leszek Balcerowicz: Nu poti preveni riscurile intr-o astfel de situatie si consider ca riscul major ar fi sa pretindem ca nu s-a intamplat nimic si sa nu reactionam cu masuri care sa-l descurajeze pe Putin. Daca luam aceste masuri, atunci exista riscul unor anumite reactii din partea Rusiei, iar acesta este un risc real, dar cred ca este un risc mult mai mic decat acela de a ignora pericolul demersului lui Putin. Daca vrei sa intaresti economia in perioade dificile, atunci accelereaza reformele. Si fiecare tara necesita anumite reforme. Este valabil pentru Polonia, este valabil pentru Romania, este valabil pentru Franta, este valabil pentru Statele Unite etc.
 
Citeste inteviul integral pe www.mediafax.ro.