Departamentul american al Muncii a informat vineri ca luna trecuta au fost create 160.000 de noi locuri de munca, fata de 208.000 in luna martie. Cifrele oficiale sunt sub estimarile analistilor care se asteptau la 202.000 de noi locuri de munca.

In plus, Departamentul american al Muncii a revizuit in jos si cifrele privind locurile de munca create in lunile martie si februarie, care potrivit noilor date au fost cu 19.000 mai putine decat s-a raportat initial.

Cu toate acestea, rata somajului a ramas nemodificata in luna aprilie la 5%, ceea ce corespunde unui numar de 7,9 milioane persoane fara un loc de munca. Datele statistice referitoare la numarul de noi locuri de munca create si cele referitoare la rata somajului sunt calculate pe baza a doua anchete diferite, una derulata in randul companiilor si alta in randul gospodariilor, ceea ce explica existenta unor diferente intre ele.

In luna aprilie, numeroase sectoare ale economiei americane au incetinit angajarile, in special constructiile care au creat doar 1.000 de noi locuri de munca fata de 41.000 in luna martie. De asemenea, sectorul minier a continuat sa piarda locuri de munca (8.000 in luna aprilie) ca urmare a scaderii preturilor la energie. Comertul cu amanuntul a pierdut si el locuri de munca (3.100) pentru prima data in ultimul an.

Sectoarele care au creat cele mai multe locuri de munca au fost serviciile pentru companii, 65.000 de noi locuri de munca, si serviciile de sanatate, 38.200 de noi locuri de munca.

Datele statistice privind evolutia pietei muncii in luna aprilie ar putea influenta viitoarele decizii de politica monetara ale Rezervei Federale. Numarul redus de noi locuri de munca create ar putea fi o consecinta a incetinirii ritmului de crestere a economiei americane in primul trimestru.

In luna decembrie a anului trecut, Fed a majorat dobanda de baza pentru prima data in aproape un deceniu iar oficialii Fed au estimat ca alte doua majorari ar putea fi adoptate pana la finele acestui an. Insa evolutiile sub asteptari de pe piata muncii ar putea pune sub semnul intrebarii o noua majorare a costului creditului in acest an.