Conform reprezentatilor americani, numai presiunile diplomatice venite din America, Rusia si China au impiedicat regimul sirian sa urce la bordul avioanelor aceste arme. Imaginile preluate prin sateliti in luna noiembrie ii arata pe soldatii din Siria pregatind peste 200 de kilograme de bombe.

Secretarul Departamentului de Aparare al Statelor Unite, Leon Panetta, a emis o avertizare publica, prin care spune ca daca regimul sirian va hotari sa foloseasca armele, va depasi o linie periculoasa si va declansa o interventie militara.

Surse au declarat pentru New York Times ca mai multi diplomati din America, Europa si Arabia Saudita au emis avertizari similare, prin care solicitau Siriei sa opreasca producerea dispozitivelor.

Statele Unite raman ingrijorate la gandul ca armele ar putea fi totusi folosite oricand. Fiind vorba de armament chimic, eficienta lor depinde in mare masura de terenul pe care vor fi plasate si de conditiile meteo. Armata americana a detasat deja in Iordania 500 de specialisti pentru a monitoriza situatia si a fi pregatiti sa raspunda in cazul unui atac.

Oamenii sunt si ei ingrijorati, incercand sa fuga din calea unui eventual razboi civil. In prezent, 600.000 de refugiati traiesc in afara Siriei, dintre care aproape 100.000 au parasit tara numai luna trecuta. In realitate, alte zeci de mii de localnici au ales sa plece, fara a se mai inregistra ca refugiati.

Secretarul general la Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, l-a acuzat pe presedintele Assad ca saboteaza initiativa de pace. “In prezent, sirienii trebuie sa gaseasca solutii reale la criza care risca sa destrame aceasta tara”, a declarat Ban, prin intermediul purtatorului sau de cuvant.