Retrogradarea SUA de catre S&P este cu atat mai suprinzatoare, cu cat celealte doua agentii de rating au confirmat ratingul maxim al tarii, chiar daca cu perspectiva negativa.

Analistii financiari spun, insa, ca decizia era oarecum de asteptat, dupa ce politicienii de la Washington au tergiversat doua luni luarea unei decizii in legatura cu majorarea plafonului de indatorare si au tinut o lume intreaga pe jar.

Dintre cele trei agentii de evaluare, S&P este considerata cea mai mare, atat dupa numarul de angajati, cat si dupa cifra de afaceri.

Dupa retrogradarea SUA, au mai ramas 15 tari in toata lumea (plus o insula foarte mica – Isle of Man, pe coasta de vest a Marii Britanii) care mai fac parte din clubul statelor cu rating maxim, acordat atat de S&P, cat si de Moody’s, potrivit CNN.

Printre cele mai puternice economii ale lumii, la ora actuala, se afla: Canada, Franta, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie.

Iata harta statelor lumii care mai au rating maxim, prezentata de CNN. Isle of Man si Singapore nu sunt reprezentate grafic, fiind foarte mici.

De ce este atat de important ratingul “AAA”? Pentru ca acest calificativ venit din partea agentiilor de evaluare permite statelor sa se imprumute de pe pietele financiare la preturile cele mai mici, pentru ca sunt considerate economii stabile, care nu prezinta riscuri.  

Citeste AICI mai multe detalii despre importanta agentiilor de rating.

Citeste si:

Increderea in dolar nu este afectata, momentan. Cum au reactionat statele lumii la reducerea ratingului SUA

Bursele arabe, primele care au resimtit unda seismica de la Washington. Scadere de 5,5%, in Arabia Saudita

Ce urmeaza dupa retrogradarea SUA. Ziua de luni, asteptata cu sufletul la gura de intreaga lume