Constancio a afirmat, intr-o conferinta la Frankfurt, ca "perceptia pietei ca Statele Unite ale Americii se vor angaja intr-o noua faza de politica fiscala expansionista a crescut optimismul, cu efecte vizibile pe pietele financiare, saptamana trecuta".

Totodata, acesta a semnalat ca pietele considera ca stimulentele fiscale "pot indeparta capcana lichiditatii, care a ingreunat cresterea in economiile avansate".

Saptamana trecuta a avut loc o mutare a interesului de la obligatiuni la actiuni: preturile actiunilor au crescut, in timp de valoarea obligatiunilor, la nivel mondial, a scazut cu circa un miliard de euro, potrivit lui Constancio.

Aceste miscari s-au produs deoarece piata considera ca stimulentele fiscale vor impulsiona cresterea si inflatia, permitand o normalizare a politicii monetare a SUA, cu dobanzi mai ridicate, a adaugat oficialul BCE.

Constancio a mai afirmat ca "anticipand aceasta evolutie, pietele au vandut bonduri, determinand o crestere a rentabilitatii pe termen lung", ceea ce este bine pentru rentabilitatea bancilor si s-a reflectat in cresterea actiunilor la bursa ale acestora, saptamana trecuta.

Desi multi analisti au spus ca ultimele evenimente geopolitice vor avea beneficii economice, Constancio avertizeaza ca acestea vor fi pe termen scurt, dar "efectele reale negative ale cresterii incertitudinii pot aparea ulterior".

El a cerut precautie atunci cand se prezinta concluzii pozitive ale acestor miscari de pe piete, deoarece este posibil sa nu indice neaparat faptul ca economia mondiala isi va accelera recuperarea cu o crestere mai mare.

Constancio a mentionat in acest sens ca politica protectionista a SUA ('America first') poate atenua sau chiar inversa ritmul de crestere si sa duca la un "colaps" in comertul mondial, afectand toate economiile deschise care depind de exporturi.

Saptamana trecuta, candidatul republican Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA. In campania electorala, Trump a prezentat o serie de masuri protectioniste care vor limita comertul SUA cu alte regiuni.