"Treceti la vot. Opriti aceasta farsa", a declarat Obama, citat de AFP, adresandu-se congresmenilor republicani.

Criza bugetara de la Washington, care blocheaza activitatile agentiilor federale, dureaza deja de cinci zile, de la inceperea noului an fiscal.

"Senatul a aprobat deja bugetul si exista suficienti republicani si democrati in Camera Reprezentantilor pregatiti sa faca acelasi lucru, pentru a pune capat imediat blocajului bugetar. Dar aripa de dreapta a Partidului Republican nu vrea sa il lase pe presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, sa supuna proiectul la vot", a subliniat Obama.

America risca sa piarda suprematia la nivel mondial

O criza bugetara prelungita la Washington risca sa afecteze pozitia Statelor Unite pe plan global, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, aflat la summitul Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC), in Indonezia, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

"In cazul in care criza se va prelungi sau daca situatia se va repeta, populatia ar putea incepe sa puna sub semnul intrebarii vointa Statelor Unite de a se mentine pe primul loc si capacitatea de a face acest lucru. Dar nu este cazul si nu cred ca se va intampla", a declarat Kerry intr-o conferinta de presa.

Casa Alba a anuntat vineri ca presedintele Barack Obama a anulat turneul in Asia din cauza crizei bugetare din Statele Unite. Secretarul de Stat John Kerry conduce delegatiile americane in Indonezia si Brunei, unde se desfasoara reuniunile Forumului de cooperare Asia-Pacific (APEC) si ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est).

Angajamentul Statelor Unite in Asia ramane puternic, in pofida crizei bugetare de la Washington, a subliniat Kerry.

"Sa fim foarte clari: situatia de criza de la Washington nu va afecta in niciun fel angajamentul asumat fata de partenerii nostri din Asia", a insistat Kerry la Bali.

Intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata, in urma unui eventual esec de a creste plafonul de indatorare a tarii, ar putea atinge proportii catastrofale si ar putea genera o criza financiara si recesiune care sa aminteasca de 2008 sau chiar mai rau, a avertizat Trezoreria SUA.

Daca este ceva ce ingrijoreaza analistii mai mult decat o prelungire a inchiderii partiale a activitatii guvernamentale, ca urmare a neintelegerilor din Congres legate de votarea noului buget, este perspectiva unei crize a plafonului de indatorare. Lucru ce ar putea sa devina inevitabil, daca congresmanii nu iau rapid masuri.

Congresul american seamana cu buna stiinta semintele unei crize care face sa paleasca pericoul de acum al inchiderii guvernului, comenteaza CNN Money. Daca politicienii nu vor ridica limita plafonului pentru imprumuturi curand, este foarte posibil ca tara sa nu isi mai poata duce la indeplinire unele dintre obligatiile legale si sa intre in incapacitate de plata. Data pe care toata lumea sta cu ochii este 17 octombrie.