Liderii celor doua partide mai au la dispozitie mai putin de o saptamana pentru a gasi o solutie comuna pana la termenul limita de 2 august, cand guvernul va ajunge la limita maxima de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari, riscand sa intre in incapacitate de plata.

Chiar daca defaultul (incapacitatea de plata) va fi evitat, un plan de buget care nu va include masuri serioase de reducere a deficitului poate avea ca rezultat retrogradarea ratingului maxim "AAA" al Statelor Unite, ceea ce va majora costurile imprumuturilor si ar avea un impact puternic asupra redresarii economice si asa fragile.

Perspectiva unei solutii rapide a suferit miercuri o noua lovitura, cand votul referitor la planul de reducere a deficitului bugetar prezentat de presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, a fost amanat pentru joi, din cauza opozitiei atat a unor republicani cat si a democratilor.

Republicanii controleaza Camera Reprezentantilor, iar democratii presedintelui Barack Obama Senatul.

Congresmenii trebuie sa decida un plan de reducere a deficitului bugetar, pentru ca Congresul sa poata majora limita de indatorare. Casa Alba a anuntat marti ca lucreaza cu Congresul la un "plan B", nespecificat, oferind speranta ca ar putea avea loc un acord in al 11-lea ceas.

Americanii sunt ingrijorati in legatura cu aceasta criza, iar 56% dintre acestia sprijina o propunere sustinuta de Obama, dar respinsa de republicani, care include un mix de majorari de impozite si reduceri ale cheltuielilor.

Toate cele trei mari agentii de rating au avertizat ca Statele Unite au nevoie sa vina cu un plan credibil de reducere a deficitului bugetar, pentru a-si pastra ratingul AAA.