Partidele Republican si Democrat sunt de acord ca trebuie majorat palfonul de indatorare, insa sunt divizate de considerente ideologice in privinta modalitatii, scrie Reuters.

Seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, ramane, insa, optimist ca o intelegere este posibila. "In pofida a ceea ce se aude, politicienii se apropie de un punct comun. Am vazut ca Partidul Republican a renuntat la varianta intrarii in incapacitate de plata, lucru care este incurajator", a spus Geithner, citat de postul de televiziune CNBC.

S&P pune paie pe foc: Riscul ca SUA sa-si piarda ratingul "AAA" a crescut considerabil

Putin ataca tiparnita de bani a SUA: “Se comporta ca niste huligani, inunda intreaga lume cu dolari”

Stagnarea discutiilor la Washington si problema datoriilor suverane din Europa genereaza temeri pe pietele financiare internationale.

Bursele au scazut, iar cotatia aurului a atins un nou record, peste 1.600 de dolari pe uncie. "Din punct de vedere macroeconomic are loc «o furtuna perfecta», in lipsa unui acord pentru plafonul de indatorare in SUA si a problemelor din Europa, iar piata priveste cu neliniste aceste situatii", a afirmat Oliver Pursche, presedinte la compania americana Gary Goldberg Financial Services.

Care este solutia?

Cel mai important politician republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a propus un plan care i-ar oferi presedintelui Obama atributii pentru a creste limita de indatorare, ridicand astfel presiunea politica de pe Partidul Republican. Dezbaterile asupra unei versiuni modificate a propunerii ar putea incepe in Senat, dominat de democrati, saptamana aceasta.

Planul complicat propus de McConnell, privind o majorare a plafonului de indatorare in trei trepte, a devenit principala varianta discutata, in contextul esecului negocierilor mai ample de reducere a deficitului.

Al doilea om dupa Zuckerberg, in carti pentru Trezoreria SUA. Cum a devenit COO-ul Facebook cea mai puternica femeie din Silicon Valley. FOTO

Propunerea, prezentata saptamana trecuta ca varianta de rezerva, este considerat o solutie tot mai viabila, intrucat ar permite Partidului Republican sa evite o situatie dificila inaintea alegerilor de anul urmator.

Presedintele Obama a stabilit vineri, 22 iulie, ca termen pana la care liderii din Congres ai ambelor partide sa ajunga la un acord pentru a majora plafonul de indatorare. Daca s-ar ajunge la o intelegere pana vineri, Congresul ar avea timp sa scrie si sa adopte legislatia inainte de 2 august, cand statul va ramane fara bani pentru plata datoriilor.

Citeste si

Germania recruteaza personal calificat din tarile europene supraindatorate

FT: Romania a fost in situatia Greciei, dar acum e data exemplu. "Medicamentul amar a functionat"