"Indiferent de ce face economia, indiferent de preturile carburantilor, am o masina pentru toate anotimpurile. Nu aveam asa ceva in 2009", a declarat Chuck Eddy, dealer al Chrysler in Youngstown, Ohio, care anticipeaza un boom al vanzarilor pentru automobilele compact Dodge Dart si pickup-urile Ram 1500.

General Motors, Ford Motor si Chrysler Group au castigat cota de piata in primul trimestru pentru prima oara in ultimii 20 de ani, iar luna trecuta au depasit estimarile de vanzari, astfel ca industria auto americana a avut cea mai buna luna aprilie dupa 2007.

Vanzarile Ford au avansat cu 18% luna trecuta, iar cele ale GM si Chrysler cu 11%. Analistii anticipau in cel mai bun caz o crestere a vanzarilor de 17% in cazul Ford si de 10% pentru GM si Fiat.

Producatorii din Detroit sunt mai competitivi decat au fost in ultimii peste 10 ani, considera Jeff Schuster, analist la compania de cercetare a pietei LMC Automotive.

Cota de piata combinata a GM, Ford si Chrysler in SUA a urcat la 46,2% in primul trimestru, de la 44,7% in urma cu un an, potrivit Autodata.

Toyota, Honda si Nissan au inregistrat o scadere a cotei de piata de la 32,3% la 31,8%.