Odata adoptata, legea ar fi interzis vanzarea de bauturi carbogazoase in recipiente mai mari de 473ml in restaurante. Propunerea a fost facuta de primarul din New York, Michael Bloomberg, dar aceasta a fost contestata in tribunal de mai multe grupuri din industrie.

Bloomberg este insa de parere ca judecatorul a comis o “grava eroare” si are de gand sa faca apel. Primarul New York-ului a vrut sa contribuie la reducerea obezitatii, avand in vedere ca studiile recente arata ca 58% dintre adultii din oras sunt obezi sau supraponderali.

Asociatia Americana pentru Bauturi a salutat verdictul. “Decizia Curtii vine ca o usurare pentru toti newyorkezii si miile de afaceri din oras, care ar fi fost afectate de aceasta interdictie arbitrara si nepopulara”, se arata intr-un comunicat trimis de Asociatie.

Legea se va aplica in schimb in locurile in care se serveste mancare, de la pizzerii la stadioane si cinematografe, dar nu va avea efect in supermarketuri si restul magazinelor.

Judecatorul este de parere ca Bloomberg a intervenit intr-o problema care ar fi trebuit sa fie rezolvata de catre Consiliul ales al orasului.

Credem ca judecatorul se afla intr-o grava eroare prin felul in care a interpretat legea si suntem foarte increzatori ca vom castiga apelul. Unul dintre argumentele pe care mizam este faptul ca oamenii mor in fiecare zi. Nu este ceva de glumit. Cinci mii de oameni mor in fiecare zi in America din cauza obezitatii”, a replicat primarul.