O economistă a PIMCO, Tiffany Wilding, a scris pe blog că datele incluse în cele mai recente rapoarte referitoare la piaţa americană a muncii sugerează că rata şomajului ar putea urca până la 20%.

Contracţia de 30% din trimestrul al doilea va fi urmată cel mai probabil de două trimestre de redresare, a scris Wilding, potrivit News.ro.

În timp ce perioada de contracţie de două trimestre va fi mai scurtă comparativ cu contracţia înregistrată timp de patru trimestre în timpul crizei financiare din 2008, şocul actual va fi cu mult mai puternic, având în vedere că în 2008 contracţiile trimestriale nu au depăşit 8%.

PIMCO, înregistrat în California, este unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, cu active în administrare de 1.910 miliarde de dolari la 31 decembrie 2019.

În pofida măsurilor fiscale şi monetare fără precedent adoptate de guvernul american, există încă riscuri semnificative pentru economie. Măsurile de stimulare ar putea să nu fie suficient de mari pentru a preveni falimentele în lanţ, iar experienţa pandemiei ar putea modifica fundamental comportamentul consumatorilor americani, a scris Wilding.

În plus, există segmente de piaţă care sunt excluse din programele de stimulare şi de achiziţii de obligaţiuni, între care companiile cu rating nerecomandat investiţiilor, în rândul cărora falimentele vor creşte. Falimentele respective şi pierderea a milioane de locuri de muncă ar putea înrăutăţi criza economică.

După atingerea vârfului pandemiei în Statele Unite, anticipat în prezent să aibă loc în luna mai sau iunie, PIMCO se aşteaptă la o revenire a creşterii, odată cu redeschiderea companiilor şi reangajarea muncitorilor. Unele sectoare şi-ar putea reveni mai repede decât altele. Companiile de construcţii şi unele din industria prelucrătoare, alături de alte industrii dependente de finanţare şi planificarea proiectelor îşi vor reveni probabil mai greu, potrivit PIMCO.