Întrebată dacă susţine propunerile de a ajuta alte state UE grav afectate de pandemie, precum Italia şi Spania prin intermediul bugetului UE şi emiterea de obligaţiuni UE, Merkel a spus că un articol al tratatului UE a permis deja astfel de acţiuni şi că a fost folosit în trecut pentru a finanţa un program european pentru munca part-time.

”Îmi pot imagina utilizarea pe parcurs a unor astfel de instrumente. Mai general vorbind, mi-ar plăcea să afirm că Germania nu doar că doreşte să fie solidară, dar şi că va acţiona în spirit de solidaritate”, a spus cancelarul german, potrivit News.ro.

Merkle a insistat că un astfel de act de solidaritate ar trebui să aibă loc în conformitate cu tratatele existente, dar a reiterat că bunăstarea germană depinde de bunăstarea partenerilor europeni.

Desigur că trebuie să ţinem cont că toate ţările, toate ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns în această situaţie nu din vina lor. Este o pandemie”, a spus Merkel.

Cancelarul a afirmat că viitorul buget al UE va arăta foarte diferit şi mai mare decât s-a discutat înainte de pandemia de coronavirus.

Merkel a sugerat chiar că Germania este deschisă la modificarea tratatului UE dacă astfel vor fi accelerate măsurile de redresare economică, dar a avertizat că un astfel de proces ar dura prea mult.

Reuters: Liderii UE nu vor ajunge joi la un acord cu privire la finanţarea economiei Europei

Şefii de stat şi de guvern din UE, care se vor reuni joi într-o videoconferinţă, nu vor ajunge la o decizie finală cu privire la modul în care va fi finanţată revenirea economiei după pandemia de coronavirus, susţin surse diplomatice şi oficiali citaţi de Reuters.

La o discuţie pregătitoare cu delegaţii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat că, potrivit estimărilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula până la o zecime din PIB-ul continentului.

Sursele citate de Reuters susţin că, la discuţiile care au avut loc luni, Comisia Europeană le-a spus delegaţilor celor 27 de state membre UE că ar dori să finanţeze un nou fond de relansare economică via majorarea aşa-numitului plafon maxim din următorul buget comunitar, scrie Agerpres.

Deşi acest buget acoperă perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporară, în 2021-2022, a garanţiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar să strângă mai mulţi bani pe baza acelor garanţii.

Sursele citate de Reuters susţin că reprezentanţii unor state precum Austria, Germania, Olanda şi Suedia, renumite pentru că adoptă o politică fiscală conservatoare şi care până acum au refuzat ideea unei mutualizări a datoriilor în UE, au subliniat la reniunea de luni că un astfel de fond de revenire trebuie să fie unul temporar.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un fond de relansare economică în valoare de 1.500 miliarde de euro care să fie finanţat cu obligaţiuni garantate de statele membre. Într-un interviu publicat în cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a explicat că că Executivul comunitar lucrează la un nou instrument de finanţare, dincolo de contribuţiile naţionale care ajung în mod normal la bugetul UE pe şapte ani.

Întrebat despre posibilitatea finanţării unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a răspuns: "Pot să îmi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis încă".