"Trebuie sa gasim o solutie pentru Grecia", a declarat Merkel saptamana trecuta in fata anturajului sau, afirma saptamanalul, fara sa citeze vreo sursa. Merkel ar fi rostit aceste cuvinte inaintea ultimei misiuni a troikai reprezentate de UE, BCE si FMI la Atena.

Potrivit saptamanalului, cancelarul si consilierii sai se tem ca o iesire a Atenei din zona euro ar putea declansa un efect de domino similar cu falimentul bancii Lehman-Brothers in 2008.

Costul unui astfel de scenariu pentru Germania este estimat la 62 de miliarde de euro, aminteste saptamanalul, adaugand ca Merkel, care si-a reiterat opozitia fata de o posibila renuntare a Greciei la euro, considera aceasta optiune incarcata de consecinte politice.

Potrivit cotidianului, consilierii sai se tem ca Guvernul german ar putea fi constrans sa ia masuri pentru stabilizarea Italiei si Spaniei, punand in aplicare o uniune a datoriilor.

Cancelarul vrea, de asemenea, sa impiedice punerea in aplicare a unui al treilea program de ajutor pentru Atena, pentru care ea considera ca nu va mai obtine majoritatea in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului), continua Der Spiegel, preluata de Mediafax.

Cotidianul arata ca Merkel ar fi in favoarea unei adaptari a programului in curs, prin cresterea transelor de credit pe viitor si reducerea valorii celor cu scandenta mai indepartata.

La sfarsitul lui august, cancelarul l-a asigurat pe premierul grec Antonis Samars de sustinerea sa si a aparat locul Greciei in zona euro. "De la inceputul crizei, am afirmat intotdeauna clar ca Grecia face parte din zona euro si ca vreau ca ea sa ramana acolo", a afirmat aceasta la Berlin, unde l-a primit pe oficialul elen.

Vineri, la Viena, Angela Merkel a salutat conditiile impuse de Banca Centrala Europeana (BCE) in noul sau program de cumparare a obligatiunilor ce urmareste sa ajute la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.