"UE si, in special, Germania nici nu pot visa la un partener mai bun decat Statele Unite in aceasta problema", a declarat cancelarul german in cadrul unei conferinte de presa, la Erfurt, in estul Germaniei. "Dorim exact acelasi lucru pentru Ucraina", a adaugat ea.

Merkel a apreciat vineri, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca insultele lansate de secretarul de Stat adjunct american pentru Europa,Victoria Nuland, cu privire la Uniunea Europeana sunt "complet inacceptabile".

O scurgere de informatii a facut ca o conversatie telefonica a lui Nuland in legatura cu rolul UE in Ucraina sa fie data publicitatii joi. Nuland, a carei voce poate fi clar identificata, are o discutie cu un barbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite in Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomati discuta timp de patru minute despre rezolvarea situatiei politice din aceasta tara. "F... EU", i-a spus Nuland interlocutorului sau.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat vineri seara pentru postul de televiziune belgian flamand Canvas ca declaratiile lui Nuland trebuie repuse in context, apreciind ca "acest lucru este inacceptabil din partea unui partener".

Ulterior, Nuland si-a prezentat scuze fata de Uniunea Europeana pentru cuvintele sale dure.