Daca nu spunem ca accesul deplin la piata unica este legat de acceptarea deplina a liberei circulatii, atunci toata lumea in Europa va face ce vrea”, a declarat Angela Merkel la un eveniment organizat la Berlin de Federatia germana a industriei.

Ea a adaugat ca negocierile dintre UE si Marea Britanie nu vor fi usoare si a precizat ca este necesar sa se transmita clar ce tip de acces isi doreste fiecare dintre parti la piata celeilalte.

“Suntem gata sa legam accesul” Marii Britanii la piata unica pentru bunuri si servicii “de chestiunea respectarii celor patru libertati” de miscare in UE, a spus Angela Merkel, referindu-se la circulatia bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor.

Aceasta pozitie nu e noua in sine, dar Angela Merkel a tinut sa o reafirme dupa un discurs fara concesii al premierului britanic Theresa May in chestiunea Brexitului.

Lidera Partidului Conservator din Marea Britanie a sustinut un discurs in inchiderea congresului formatiunii aratandu-se ferma in special in privinta imigratiei, tema majora a referendumului din iunie privind iesirea tarii din UE. “Nu vom iesi din UE pentru a abandona din nou controlul imigratiei”, a spus Theresa May.

In acelasit imp, seful Executivului de la Londrea a dezaprobat conditionarea de catre unii oficiali europeni a accesului companiilor britanice pe piata unica europeana de garantarea acestui drept.

Stiu ca unii intreaba despre un compromis intre controlul imigratiei si comertul cu Europa. Dar acesta este un mod gresit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a iesi din Uniunea Europeana si a deveni o tara suverana, complet independenta. Asadar vom decide singuri cum vom controla imigratia. Si vom fi liberi sa ne decidem legile”, a subliniat May.

Vreau ca acordul (cu UE) sa ilustreze o relatie matura, cooperanta, intre prieteni apropiati si aliati. Vreau ca el sa includa cooperarea in aplicarea legii si combaterea terorismului. Vreau sa implice comertul liber cu bunuri si servicii. Vreau sa ofere companiilor britanice cat mai multa libertate pe piata unica si la fel sa se intample aici cu companiile europene. Dar lasati-ma sa fiu clara: Nu parasim UE pentru a renunta din nou la controlul asupra imigratiei. Si nu plecam pentru a reveni la jurisdictia Curtii de Justitie a UE”, a insistat Theresa May.

Masuri mai dure pentru companiile care angajeaza straini

In acelasi timp, ministrul de Interne de la Londra, Amber Rudd, declara, marti, ca  Guvernul britanic va lua in discutie masuri mai dure pentru companiile care angajeaza straini. Rudd a declarat ca guvernul trebuie sa aiba un control mai mare asupra numarului de persoane care se deplaseaza in Marea Britanie pentru a mentine increderea in sistem si pentru a se asigura ca angajatii locali nu sunt privati de locuri de munca.

Potrivit presei de la Londra, companiile vor fi obligate sa faca public numarul de angajati straini – un proiect calificat drept o tenativa de a „face de ras” firmele care prefera imigrantii britanicilor. De asemenea, Guvernul de la Londra intentioneaza sa faca mai dificil testul pe care firmele trebuie sa il treaca inainte de a angaja un strain.

La ora actuala, companiile trebuie sa publice anuntul de angajare in Marea Britanie pentru 28 de zile inainte sa poata angaja un cetatean al altui stat – acest „test” fiind considerat de actualul Guvern unul mult prea lax.

Theresa May: Marea Britanie nu va implora in negocierile cu UE

Sefa Executivului britanic, Theresa May, a declarat, marti. ca Marea Britanie nu va implora in negocierile cu Uniunea Europeana pe tema Brexitului, ci va aborda discutiile ca un stat 'independent si suveran'.

In declaratii facute la BBC inainte de a asista la congresul anual al Partidului Conservator de la Birmingham (centrul Angliei), May a avertizat totodata ca vor aparea obstacole in procesul de separare de blocul european.

Cuvintele sefei conservatorilor britanici, care a reiterat ca prioritatea sa este de a controla imigratia, sugereaza ca May opteaza pentru un Brexit dur, altfel spus pentru taierea tuturor legaturilor cu Bruxellesul, inclusiv iesirea din piata unica, si negocierea unei noi relatii cu Cei 27.

“Multe persoane par sa sugereze ca ar trebui sa transam problema spunand 'ei bine, am fost membri ai UE, cand iesim, ce putem pastra?'. In realitate, cred ca trebuie sa avem o abordare diferita, si anume 'cand vom iesi din Uniunea Europeana, vom fi o tara suverana si independenta, ce relatie putem avea cu UE?'. Nu cred in niciun caz ca Marea Britanie trebuie sa implore Uniunea Europeana. Este vorba despre reciprocitate: un acord comercial bun ne va aduce avantaje atat noua, cat si Uniunii Europene”, a declarat May la postul Radio 4 al BBC.

May a insistat ca, odata iesita din blocul comunitar, Marea Britanie 'va avea oportunitatea sa controleze circulatia (persoanelor) dintre UE'. “Cred ca, in primul rand, oamenii au votat la 23 iunie ca guvernul lor sa poata lua acest tip de decizii”, a spus May, care in timpul campaniei care a precedat referendumul pe tema relatiei Marii Britanii cu UE a pledat pentru ramanerea in blocul comunitar, dar cu anumite rezerve.

Ce se intampla cu imigratia si accesul la piata UE, dupa Brexit

Controlul imigratiei nu inseamna in mod necesar ca Marea Britanie va pierde accesul la piata unica a UE dupa iesirea sa din blocul comunitar, a declarat luni ministrul britanic de Finante Philip Hammond..

Prim-ministrul Theresa May a declarat ca votul de la 23 iunie privind parasirea UE a fost un mesaj din partea alegatorilor britanici ca acestia doresc limitarea imigratiei, dar politicienii din blocul comunitar au afirmat ca asta inseamna ca britanicii nu vor avea acces la piata unica.

“Puneti problema ca si cum am sti ca daca ne controlam frontierele nu vom putea avea acces la piata UE, eu va spun ca nu stim acest lucru”, a declarat Hammond in cadrul unui interviu pentru ITV. “Totul este pe masa, totul poate fi discutat. Stim ce spun unii oameni din Europa, dar si ei isi pregatesc o pozitie de negociere pentru ceea ce va fi o negociere lunga si dura”, a adaugat el.

De asemenea, el a spus ca nimeni nu vrea ca turistii britanici sa fie nevoiti sa solicite vize pentru a calatori in Europa.

Theresa May a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Marea Britanie va activa 'pana la sfarsitul lunii martie' 2017 Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declansarea procedurii de iesire din Uniunea Europeana, data de la care s-au inmultit si luarile de pozitie in contradictoriu, si de o partre si de cealalta.