Moneda unica europeana a avansat pentru a doua zi consecutiv fata de dolar, dupa ce acordul a pus capat celor mai lungi negocieri pentru un guvern de coalitie, de cand cancelarul Angela Merkel se afla la putere, transmite Bloomberg.

"Cursul euro-yen pare sa determine in prezent cursul euro-dolar. Este extrem de solid, nu cred ca s-a indoit cineva ca Germania va gasi o coalitie stabila, dar acordul contribuie la sentimentul de continuitate din Europa", a declarat Ned Rumpeltin, director la Standard Chartered Bank in Londra.

Euro este in urcare cu 0,7%, la 138,45 yeni pe unitate, la bursa din New York, dupa ce a atins nivelul de 138,53 yeni pe unitate, cel mai ridicat nivel dupa august 2009.

Fata de moneda americana euro s-a apreciat cu 0,2%, la 1,3599 dolari pe unitate, dupa ce a urcat la 1,3613 dolari pe unitate, nivel maxim dupa 31 octombrie.

Merkel a incheiat un acord cu social-democratii pentru formarea unei coalitii, care prevede introducerea unui salariu minim la nivel national de 8,5 euro pe ora si cresterea cheltuielilor pentru pensii si infrastructura.

Acordul a fost incheiat in aceasta dimineata, dupa 17 ore de discutii, si trebuie sa fie aprobat de membrii SPD, printr-un referendumn randul celor circa 470.000 de membri ai partidului.

Euro s-a apreciat cu 0,4% in ultima luna, potrivit unui indice Bloomberg care masoara evolutia monedelor din 10 state dezvoltate.

Lira sterlina s-a apreciat cu 0,5%, la 1,6298 dolari pe unitate, dupa ce a atins in timpul tranzactiilor 1,6328 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel dupa 2 ianuarie. Biroul de Statistica din Marea Britanie a anuntat ca PIB-ul tarii a avansat cu 0,8% in trimestrul incheiat in septembrie, confirmand estimarile initiale.