"Urmatorul pas al lui Merkel este sa convinga alegatorii. Presa germana a prezentat intr-o maniera de tabloid indolenta grecilor, imagine care s-a imprimat adanc in mintea germanilor", a declarat Giles Meritt, seful grupului de cercetari Prietenii Europei (Friends of Europe) din Bruxelles.

Daca Merkel nu va reusi sa isi promoveze politica in fata electoratului, risca un hara-kiri politic de tipul celui suportat de predecesoroul ei, Gerhard Schroeder.

Social-democratul si-a indepartat principalii sustinatori cu un program de impozite si reduceri ale beneficiilor, numit Agenda 2010, care, desi a fost benefic economiei, a dus la caderea sa politica. Alegerile viitoare din Germania vor avea loc probabil in septembrie 2013.

"Perioada prin care trece Merkel seamana cu Agenda 2010, dar este mult mai grea", a aratat Jan Techau, director la institutul European center of the Carnegie Endowment for International Peace din Bruxelles.

Techau a spus ca problemele economice cu care s-a confruntat Schroeder erau mai usor de explicat votantilor, in timp ce este mult mai dificil pentru Merkel sa demistifice crizele bancare din Grecia si Europa.

Un total de 80% dintre germani nu vor sa aiba o contributie financiara personala la sustinerea Greciei, potrivit unui sondaj comandat de revista Stern. Un alt sondaj, publicat in ziarul Frankfurter Allge, arata ca numai 17% dintre germani au incredere in euro, iar 75% nu au.