Intr-o scrisoare adresata cotidianului britanic The Independent, mai multi oameni de afaceri din tara, printre care Richard Branson si Martin Sorrell, au o atitudine extrem de ferma la adresa politicienilor care sustin iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. Acestia i-au cerut chiar premierului David Cameron sa faca eforturi pentru intarirea Europei ca o piata unitara, pentru a creste economia Marii Britanii pana la 110 miliarde de lire sterline.

Scrisoarea, semnata inclusiv de actualul si viitorul presedinte al CBI (Confederatia din idustria britanica) si de presedintii BT, Deloitte, Lloyds si Centrica, este primul raspuns coordonat venit din partea comunitatii de afaceri, la retorica anti-europeana, care a tot avut loc in ultima perioada.

Documentul reflecta ingrijorarea din mediul de afaceri despre cum va afecta tara o astfel de decizie. Doi ministri de cabinet au afirmat deja public ca ar vota pentru iesirea din UE, daca un referendum s-ar tine astazi, in timp ce alti oficiali sunt convinsi ca premierul Cameron nu va putea in niciun caz sa obtina o negociere mai buna a pozitiei Marii Britanii in cadrul structurii europene, una care sa fie si pe placul euroscepticilor.

Motivatia din spatele scrisorii, spun semnatarii ei, este insa una pur economica:

“Motivele economice pentru care ar trebui sa ramanem in UE sunt coplesitoare. Pentru Marea Britanie, statutul de membru este estimat la o valoare cuprinsa intre 31 si 92 miliarde de lire sterline pe an, in castiguri, sau, altfel spus, intre 1,200 si 3.500 de lire pentru fiecare gospodarie. Ceea ce ar trebui sa facem acum este sa luptam pentru a crea o Europa mai competitiva si pentru a combate criticile celor care sustin pleacarea nostra. Ar trebui sa facem eforturi pentru unicizarea pietei, astfel incat sa includa sferele digitale, de energie, transport si telecomunicatii, care ar putea urca economia Marii Britanii pana la 110 miliarde de lire sterline”, se arata in document.

Cei 19 lideri semnatari spun ca cel mai bun lucru este sa lupte pentru interesele tarii din interiorul Uniunii Europene si nu sa se aleaga un drum separat.

“Londra este centrul financiar al Europei. (...) Este o oportunitate uriasa pentru a sustine pietele de capital ale Londrei si pentru a solutiona problemele sistemului bancar european. Ar trebui sa ne promovam si sa ne aparam pozitia in cadrul Uniunii. Beneficiile statutului de membru sunt cu mult mai mari decat costurile si oricine sugereaza altceva pune partea politica inaintea celei economice”, concluzioneaza acestia.