Un sondaj de opinie realizat de YouGov pentru cotidienele The Sun si The Times arata ca 47% dintre alegatorii scotieni ar vota "da" si peste 53% ar raspunde "nu" la referendumul cu privire la independenta Scotiei.

Distanta dintre cele doua tabere s-a redus la mai mult de jumatate in comparatie cu sondajul realizat de acelasi institut la jumatatea lunii august, care acorda un avans de 14 puncte procentuale celor care doresc ca Scotia sa ramana in cadrul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Rezultatele unui sondaj realizat de institutul Survation vinerea trecuta aratau, de asemenea, ca sustinatorii independentei detin 47% din intentiile de vot, fata de 53% pentru cei care doresc ca Scotia sa ramana in cadrul Regatului Unit al Marii Britanii.

Cele doua sondaje recente sugereaza o schimbare a optiunilor, in comparatie cu precedentele sondaje, care au dat un avans considerabil celor care se opun independentei la referendum.

"Nu trebuie sa tragem concluzii excesive dintr-un sondaj si sa asteptam in continuare primul sondaj in care sustinatorii independentei vor conduce. Este insa putin probabil ca acest sondaj sa influenteze campania", a apreciat John Curtice, profesor in stiinte politice la Universitatea Strathclyde, care a realizat o sinteza a tuturor sondajelor.

"Tabara sustinatorilor independentei poate spera acum ca va ajunge in pozitia de a obtine o victorie spectaculoasa si istorica, in timp ce tabara opozantilor se intreaba cum a ajuns brusc intr-o lupta de ultim moment pentru mentinerea Scotiei in cadrul Regatului Unit", a adaugat profesorul.