Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit, scrie Agerpres.

"Avem 25 de bănci ... care sunt "în discuţii avansate", a afirmat şeful SSM, adăugând că numărul va creşte la 37 dacă sunt incluse şi alte entităţi financiare, cum ar fi firmele de investiţii.

Banca Centrală Europeană discută cu aproximativ 50-60 de firme obţinerea unor licenţe post-Brexit, a anunţat Nouy.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât ''o cochilie goală'' în blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

Firmele trebuie să ofere explicaţii clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte nivelul viitoarei entităţi, susţine Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE şi de la BCE.

Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE.