"Situatia extrem de periculoasa din Irak poarta premisele unui razboi civil caruia nu-i putem prevedea nici evolutia si nici consecintele asupra regiunii", a avertizat seful diplomatiei monarhiei sunnite. 

Printul Saoud a denuntat din nou "politica de excludere confesionala" a sunnitilor, aplicata, in opinia Ryiadului, de catre premierul irakian Nuri al-Maliki. 

Guvernul irakian a acuzat marti Arabia Saudita ca sustine financiar grupari insurgente sunnite care efectueaza o ofensiva in Irak si s-a plasat de partea "terorismului". 

Aceste acuzatii au fost formulate la o zi dupa ce Guvernul saudit l-a acuzat in termeni foarte fermi, intr-un comunicat, pe al-Maliki ca este vinovat de aducerea Irakului pe marginea unei prapastii, prin politica sa de excludere a sunnitilor. 

In doar o saptamana, insurgenti suniti si combatanti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oras irakian - Mosul - si unei mari parti din provincia a carui capitala este - Ninive, asupra orasului Tikrit si altor sectoare din provinciile Salaheddine, Diyala (est) si Kirkuk (nord). 

Printul Saoud a mai declarat ca, in Siria, criza a luat o "intorsatura periculoasa", in urma esecului Conferintei de Pace Geneva II, care a avut loc la inceputul lui 2014. 

"Au loc si mai multe violente si genocide comise de catre regim" si "o diminuare a sanselor de a ajunge la un acord politic", a spus el.  "Situatia ar putea sa se degradeze si mai mult (...) in cazul in care comunitatea internationala nu adopta o pozitie ferma pentru a pune capat masacrelor", a avertizat seful diplomatiei saudite. 

Ministrul saudit, a carui tara sustine rebeliunea aflata in razboi cu regimul presedintelui Bashar al-Assad, a indemnat la inarmarea "sirienilor pentru a li se permite sa se apere" si la acordarea unei asistente umanitare civililor afectati de conflict.