Arabia Saudită a luat această decizie în pofida prăbuşirii cererii ca urmare a pandemiei de coronavirus şi a presiunilor venite din partea SUA pentru ca Arabia Saudită să înceteze să mai inunde piaţa.

Un acord internaţional destinat limitării producţiei de petrol a expirat marţi, ceea ce a eliminat restricţiile impuse membrilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusiei şi altor state producătoare.

Arabia Saudită a informat oficial că exporturile sale se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, dar nu a oferit indicii cu privire la cantitatea de petrol care ajunge să fie depozitată.

Sub protecţia anonimatului, una dintre surse a informat că gigantul petrolier saudit Aramco şi-a majorat producţia până la nivelul maxim de 12 milioane de barili pe zi.

O a doua sursă a dezvăluit că Aramco a cerut furnizorilor săi de servicii să îi sprijine planurile vizând majorarea producţiei de petrol până la capacitatea maximă de 12 milioane de barili pe zi, începând din 1 aprilie şi "în viitorul apropiat".

Aceeaşi sursă a adăugat că gigantul petrolier a cerut furnizorilor de servicii să folosească toate resursele necesare, inclusiv personal şi echipamente, pentru a ajuta Aramco să îşi majoreze capacitatea de producţie până la 13 milioane barili pe zi.

Cantitatea de petrol care ajunge pe piaţă, atât cea internă cât şi la export, poate fi diferită de producţie în funcţie de volumele care sunt scoase din depozite. Arabia Saudită are în depozite sute de milioane de barili de ţiţei, atât în interiorul regatului cât şi peste hotare.

Planul autorităţilor de la Riad de a majora producţia şi livrările de petrol pe piaţă sfidează presiunile venite de la Washington pentru ca Arabia Saudită să pună capăt unui război al preţurilor cu Rusia pentru dobândirea de cote de piaţă. Preşedintele SUA, Donald Trump a declarat marţi că va avea discuţii cu oficialii din Arabia Saudită şi Rusia cu privire la scăderea preţului petrolului, care la nivelul actual afectează producătorii cu costuri mai mari, în special producătorii de petrol de şist din SUA.

Preţurile petrolului și-au continuat scăderea miercuri, în prima zi de tranzaţionare a lunii aprilie, iar Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că şocul provocat de pandemia de coronavirus se va resimţi, prin intermediul lanţurilor de aprovizionare cu petrol, în alte zone ale sectorului energiei.

Preţurile petrolului au scăzut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanţi la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de ţiţei.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 17 cenţi, la 20,31 dolari pe baril, după un minim de 19,9 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scăzut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.

În primul trimestru, preţurile petrolului au înregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar în martie au scăzut cu circa 55%.

Un preţ al petrolului de 25 de dolari pe baril va face ca unii furnizori internaţionali de gaze să aibă probleme să îşi acopere costurile operaţionale, potrivit agenţiei.