Sâmbătă, OPEC a convenit cu Rusia şi alţi producători de petrol să crească producţia, începând din iulie, cu circa 1 milioan de barili pe zi, iar Arabia Saudită s-a angajat să mărească livrările cu o cantitate ”măsurabilă”, fără să ofere date exacte, scrie News.ro.

Nu este clar dacă majoritatea producţiei va fi exportată sau va fi stocată. O a doua sursă a spus că producţia suplimentară de petrol va merge pe piaţă.

Decizia Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume, este un indiciu clar că Regatul este hotărât să reducă preţurile petrolului, după ce consumatori majori, cum sunt Statele Unite, China şi India, şi-au exprimat îngrijorarea că preţurile cresc prea mult şi prea rapid.

Cotaţia petrolului Brent a crescut marţi cu 1,3 dolari, la 76,03 dolari pe baril, iar ţiţeiul uşor american cu 2,08 dolari, la 70,16 dolari, depăşind nivelul de 70 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimele două luni.

Statele Unite au cerut ţărilor ca din noiembrie să nu mai importe petrol din Iran, care este al treilea mare producător din cadrul OPEC, şi nu vor acorda derogări de la sancţiuni, a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA.