Intr-un interviu acrodat cotidianului britanic The Guardian, Christine Lagarde a insistat ca a venit timpul ca grecii sa plateasca si a accentuat faptul ca FMI nu intentioneaza sa renunte la conditiile dure impuse pentru imprumutul extern.

Folosind pentru prima data un limbaj atat de direct in cei doi ai si jumatate de criza in Grecia, sefa FMI a spus ca parintii greci trebuie sa-si asume responsabilitatea propriilor copii, care sunt afectati de taierile de venituri de la Atena. “Parintii trebuie sa-si plateasca taxele!”, a spus Lagarde.

Grecia, a carei economie s-a micsorat cu o cincime de la inceputul recesiunii, trebuie sa reduca in continuare cheltuielile publice, prin taieri de salarii si pensii, pentru a primi ajutor financiar de la FMI, UE si Banca Centrala Europeana.

Intrebata daca se gansdeste la mamele care isi cresc din ce in ce mai greu copiii sau la bolnavii care nu-si pot procura medicamentele care sa le salveze viata, Lagarde a replicat: “Ii compatimesc mai mult pe copiii de la o scoala dintr-un sat din Niger, care au acces la educatie doar 2 ore pe zi, care stau 3 pe un scaun si care isi dorec foarte mult sa invete. Ii am in minte tot timpul. Cred ca ei au nevoie de mai mult ajutor decat populatia Atenei.”

Sefa FMI a mai spus ca problema datoriilor Greciei se va acutiza in perioada urmatoare si ca grecii trebuie sa se solidarizeze pentru a iesi din situatia actuala.

In ceea ce priveste Atena, nu ma gandesc decat la faptul ca sunt prea multi oameni care nu-si platesc taxele si incearca mereu sa eludeze legea. Cred ca ar trebuie sa se ajute ei pe ei insisi, platindu-si taxele”, a spus Lagarde, precizand ca pune semnul egal intre grecii care nu mai au acces la servicii publice si cei care nu-si platesc taxele.

Reactia dursa a sefei FMI vine dupa ce autoritatile de la Atena au declarat ca veniturile din colectarea taxelor au scazut cu o treime intr-un an. Pentru a primi ajutorul financiar de la institutiile internationale, guvernul de la Atena s-a angajat sa imbunatateasca colectarea taxelor si impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, iar declaratiile lui Lagarde indica faptul ca cei care vor sa ajute Grecia au inceput sa-si piarda rabdarea.

Desi liderii UE, care s-au intalnit saptamana trecuta la Bruxelles, au declarat ca sustin ramanerea Greciei in zona euro, surse participante sustin ca la summit s-a luat in calcul inclusiv aceasta varianta.

Marea Britanie si-a facut deja un plan de urgenta in eventualitatea in care ezona uro se prabuseste, iar Londra s-ar confrunta cu un val de imigranti din tarile saracite de criza.