Focuri de arma, o explozie, membri ai trupelor speciale agitandu-se pe acoperisul tipografiei, din nou focuri de arma si apoi liniste. Dupa aproape noua ore de asediu, fratii Kouachi au iesit tragand cu arma din tipografia din Dammartin-en-Goële, unde se baricadasera inca de dimineata.  Interventia a durat doar cateva minute. Fortele speciale au deschis focul, omorandu-i pe cei doi teroristi, in timp ce un barbat care era tinut ostatic a scapat nevatamat. A fost finalul unei uriase operatiuni de securitate, la care au luat parte forte speciale, lunetisti, politisti si elicoptere.

Cherif si Said Kouachi fusesera identificati inca de miercuri drept autorii masacrului de la redactia saptamanalului Charlie Hebdo. A inceput atunci o uriasa vanatoare care s-a derulat in special in regiunea Reims, la nord-est de Paris. Vineri fusesera vazuti intr-o benzinarie, dar politistii le-au pierdut urma. Au reaparut la 40 de kilometri spre sud, unde si-au abandonat masina si au luat ostatica o soferita, pe care au eliberat-o apoi, pastrand masina.
Stiind acum cu ce masina se deplaseaza, politistii i-au localizat pe un drum care ducea spre Paris. A inceput o urmarire cu schimburi de focuri, care s-a incheiat la iesirea din Dammartin-en-Goële. Au urmat noi schimburi de focuri, iar teroristii s-au baricadat in tipografie. Au luat initial doi ostatici, dar unul dintre ei a reusit sa se ascunda si le-a dat permanent informatii pretioase fortelor de ordine.  

Inconjurati, fratii Kouachi stiu ca nu mai au sanse de scapare, dar religia le interzice sa-si ia singuri zilele. Vrand sa moara ca niste martiri, decid sa iasa din tipografie dupa noua ore, intr-o salva de focuri.

Pe parcursul zilei, fratii Koauchi au contactat de mai multe ori redactia unui post de televiziune, ca sa se asigure ca se stie in numele cui au actionat. 

De altfel, un lider al-Qaida din Yemen a amenintat vineri seara Franta cu noi atacuri. Este si temerea francezilor, care de doua zile au senzatia ca traiesc in mijlocul unui razboi.

Franta mentine alerta antiterorista la cel mai inalt nivel  

Planul antiterorist din regiunea pariziana, ridicat miercuri la cel mai inalt nivel, va fi mentinut saptamanile urmatoare si chiar va fi consolidat, in urma atacurilor din ultimele zile, a anuntat sambata ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de AFP. 

"Tinand cont de context, suntem expusi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat in regiunea Ile-de-France si care face obiectul unor masuri particulare in restul tarii, sa fie consolidat saptamanile urmatoare", a precizat ministrul, la finalul unei reuniuni de criza la Palatul Elysee. 

Autoritatile franceze au ridicat la maximum nivelul de alerta - si anume "alerta de atentat" - in regiunea pariziana, la scurt timp dupa atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicatiei satirice Charlie Hebdo.

Fortele speciale franceze au lansat de asemenea vineri si asaltul in piata evreiasca din Paris, unde a avut loc o alta luare de ostatici. Cel putin patru dintre ei au murit, anunta politia franceza, citata de Reuters, potrivit Mediafax. Autorul luarii de ostatici a fost neutralizat de politie.

Un membru al SI revendica atentatul si ameninta ca "maine" vor avea loc altele in M.Britanie si SUA.

Autorul luarii de ostatici din estul Parisului, Amedy Coulibaly, a cerut initial ca fortele franceze sa inceteze operatiunea de la Dammartin-en-Goële si fratii Kouachi sa fie lasati sa plece, potrivit unor anchetatori citati de RTL.fr. 

Amedy Coulibaly a precizat ca, daca politia nu se conformeaza cerintelor sale, va ucide ostaticii din magazinul cu alimente coser de la Porte de Vincennes.

Sursa a precizat ca agresorul de la Vincennes este autorul atacului de joi de la Montrouge, soldat cu moartea unei politiste.

"Este extrem de periculos (...). Este echipat cu doua pusti de asalt", a adaugat sursa. 

Un schimb de focuri a izbucnit vineri la Porte de Vincennes, o zona situata la periferia estica a Parisului, in jurul orei 13.00 (14.00, ora Romaniei). Potrivit unui reprezentant al sindicatului Alliance, atacatorul a ranit doua persoane, dupa care s-a baricadat in magazin.

Un reprezentant al Partidului de stanga, Raquel Garrido, a scris despre acest incident armat pe Twitter: "Agitatie la Porte de Vincennes. Politisti cu veste antiglont evacueaza pe toata lumea. Operatiune in curs".

Autorii atacului de miercuri, incercuiti de politie de cinci ore intr-o topografie

Urmarirea fratilor Cherif si Said Kouachi s-a intensificat vineri dimineata in sudul departamentelor Aisne si Oise. Cei doi suspecti s-ar fi baricadat intr-o tipografie, unde detin ostatice mai multe persoane si au deschis focul asupra politiei.

Biroul procurorului general din Franta neaga informatia potrivit careia s-ar fi pierdut vieti omenesti, dupa ce presa a anuntat ca doua persoane au murit si alte 20 au fost ranite in urma schimbului de focuri care a avut loc vineri dimineata la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), intre teroristi si fortele de politie.

Traficul aerian pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris a fost deviat "spre sudul zonei", din cauza operatiunii in desfasurare la Dammartin-en-Goële, localitate situata la numai zece kilometri de primele piste, relateaza L'Express.

Societatea Aeroports de Paris (ADP) a precizat ca traficul aerian nu a fost suspendat din cauza operatiunii fortelor de ordine de la Dammartin-en-Goële, la nord de Paris, unde o luare de ostatici este in desfasurare. ADP a explicat ca din cauza operatiunii, avioanele sunt "redirectionate spre sudul zonei".

Fratii Cherif si Said Kouachi, suspectati in atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo, ar fi autorii luarii de ostatici care are loc vineri dimineata intr-o companie din Dammartin-en-Goële, in Seine-et-Marne, relateaza RTL.fr, preluat de Mediafax.

Un vehicul a fost furat vineri, in jurul orei 08.40 (09.40 ora Romaniei) la Montagny-sainte-Félicité, in Oise, de doi indivizi inarmati cu pistoale automate si cu semnalmentele fratilor Kouachi, cei doi suspecti in atentatul de la Charlie Hebdo.

Cateva minute mai tarziu, un schimb de focuri a avut loc in Seine-et-Marne, in dreptul localitatii Dammartin-en-Goële, in apropiere de zona unde au loc operatiunile de cautare a fratilor Cherif si Said Kouachi. Mai multi barbati aflati la bordul unei masini au tras in fortele de ordine.

Un cleric SI din Irak revendica atacul comis la Charlie Hebdo

Un cleric din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) a revendicat vineri faptul ca gruparea terorista este responsabila de atacul comis miercuri la Paris, la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo, relateaza Haaretz, citand agentia germana DPA.

"Am inceput cu Franta operatiunea, pentru care ne asiguram responsabilitatea", a declarat Abu Saad al-Ansari, in timpul predicii de vineri in orasul irakian Mosul, aflat sub controlul SI. "Maine vor avea loc (atacuri) in (Marea) Britanie, America si alte" tari, a adaugat predicatorul.

"Acesta este un mesaj adresat tuturor tarilor care participa la coalitia (condusa de catre Statele Unite), care a ucis membri ai gruparii Statul Islamic", a subliniat el, citat de DPA.

Un martor sustine ca a dat mana cu unul dintre teroristi. “Sunt imbracati ca politistii si sunt puternic inarmati”

Un comerciant - care avea intalnire vineri dimineata la firma din Dammartin-en-Goële unde este in curs o luare de ostatici - a declarat ca s-a intalnit cu unul dintre fratii Kouachi, presupusii autori ai rapirii, ca au dat mana si s-au salutat, relateaza postul France Info pe site, potrivit Mediafax.

"M-am intalnit cu unul dintre teroristi, i-am strans mana si l-am salutat", a declarat "Didier" pentru post.

France Info precizeaza ca l-a putut contacta in exclusivitate pe "Didier", comerciantul care sustine ca s-a intalnit vineri dimineata cu unul dintre fratii Kouachi la Dammartin-en-Goële. Teoristul l-a avertizat ca in zona "se afla politia" si l-a indemnat sa "plece, (pentru ca) nu ucidem civili".

"Cand am ajuns, clientul meu a iesit impreuna cu o persoana inarmata, care s-a prezentat ca fiind de la politie, clientul meu mi-a cerut sa plec, asa ca am plecat", a declarat Didier. "Persoana care s-a prezentat ca fiind de la politie mi-a spus: «Plecati, oricum nu ucidem civili», un lucru care m-a uluit si am decis, astfel, sa sun la politie. Presupun ca era unul dintre teroristi", afirma comerciantul in continuare.

"Nu i-am recunoscut in mod oficial, erau imbracat ca politistii, in tinuta de interventie neagra, vesta antiglont sí (avea) pusca. Ar fi putut sa fie un politist, daca nu mi-ar fi spus ca «nu omoram civili»", a subliniat barbatul.

"Erau puternic inarmati, ca politistii care intervin cu pusti de tip Kalasnikov", insista el, precizand ca "eu ma aflam in fata portii intreprinderii, i-am strans mana lui Michel si unuia dintre teroristi. Mi-a spus «sunt (din) politie. Plecati, nu ucidem civili». Dupa ce-am plecat, iar Michel a inchis usa in urma mea. Am plecat, dupa aceea", a mai povestit Didier.

"Nu stiam dacca era vorba despre o luare de ostatici ori o spargere. Stiam ca ceva nu era normal. Nu am auzit focuri de arma", a mai declarat comerciantul. "Cred ca ma voi duce sa-mi vad colegii si sa joc la loto, pentru ca am avut mult noroc in aceasta (vineri) dimineata", a mai declarat Didier pentru France Info.

O sursa din cadrul politiei franceze a confirmat vineri pentru AFP ca o singura persoana este luata ostatica de fratii Cherif si Said Kouachi intr-o mica firma din aceasta localitate situata la nord-est de Paris.

Premier: Suntem in razboi impotriva terorismului, nu a unei religii

Premierul francez, Manuel Valls, a declarat vineri ca Franta este in razboi "impotriva terorismului, nu a unei religii", apreciind ca sunt necesare, "fara indoiala", noi masuri "pentru a raspunde amenintarii".

"Suntem in razboi impotriva terorismului. Nu suntem intr-un razboi impotriva unei religii, a unei civilizatii", a declarat Valls cu ocazia unei reuniuni a prefectilor la Ministerul de Interne.

Ministrul francez de Interne confirma o operatiune in curs impotriva suspectilor

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a confirmat, vineri, ca in nord-estul regiunii pariziene are loc o operatiune pentru "neutralizarea autorilor" presupusi ai atentatului de la Charlie Hebdo.

"O interventie este in curs si este menita sa-i neutralizeze pe autorii atentatului las comis in urma cu doua zile", a declarat Bernard Cazeneuve intr-o reuniune cu prefectii, la Paris.

O luare de ostatici in sediul unei mici intreprinderi era in curs vineri, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Paris, ai carei autori sunt prezentati de catre Cazeneuve ca fiind fratii Kouachi, suspectati ca au comis macelul de la Charlie Hebdo.

Un martor ocular, care lucreaza in zona industriala din Dammartin-en-Goële a auzit focuri de arma: "Lucrez la depozitul Kuehne Nagel din zona industriala. In urma cu aproximativ o jumatate de ora am auzit focuri de arma si in cinci minute era prezenta toata securitate, elicopoterele politiei. Ni s-a interzis sa ne apropiem de ferestre si trebuie sa ramanem in interiorul depozitului. Nu mai este nicio miscare nici nu se intra, nici nu se iese".

Intreaga comuna este incercuita de fortele de ordine cu elicoptere care survoleaza zona, precum si echipe ale GIGN si RAID care sunt mobilizate la fata locului. Jandarmeria le-a cerut persoanelor din zona sa nu iasa din locuinte.

Intr-o zona vasta din nordul Frantei, cautarile, desfasurate cu ajutorul a cinci elicoptere, au continuat in cursul noptii, cu un efectiv redus, potrivit unor surse din cadrul politiei.

Membrii RAID si GIGN, unitati de elita ale politiei si jandarmeriei, cercetau de joi de la pranz regiunea Picardie, unde a fost decretat nivelul maxim de alerta antiterorista.

Inarmati, cu casti si uniforme negre, ei patrulau pe strazi, controlau vehiculele, verificand gradinile caselor si strazile satelor.

In aceasta zona situata la 80 de kilometri nord de Paris au fost reperati fratii Kouachi, de origine algeriana si in varsta de 32 si, respectiv, 34 de ani, suspectati de cel mai sangeros atentat comis in Franta de jumatate de secol.

Atentatul, soldat cu 12 morti in plin Paris, a fost salutat joi de gruparea jihadista Stat Islamic (SI), care i-a calificat pe autorii masacrului drept "eroi".

Cei doi frati, dintre care cel mai mic, Cherif Kouachi, era urmarit de serviciile antiterorism in Franta, au fost recunoscuti joi dimineata de administratorul unei benzinarii situate in apropiere de Villers-Cotterêts, o localitate din Picardie.

Ei au spart benzinaria pentru a-si procura hrana, a anuntat o sursa apropiata dosarului. Cei doi nu purtau cagule, potrivit camerelor de supraveghere, dar erau inarmati cu arme Kalasnikov si dispuneau de un lansator de rachete in masina.

Noua persoane din anturajul suspectilor, in arest preventiv

Pista terorismului islamic, urmarita foarte rapid in momentul in care s-a dovedit ca ucigasii au strigat "Allah Akbar", a fost confirmata dupa descoperirea unui drapel jihadist in masina abandonata la Paris, miercuri, de suspecti.

Noua persoane din anturajul suspectilor au fost plasate in arest preventiv, a anuntat ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, afirmand ca Said Kouachi a fost "recunoscut oficial pe o fotografie ca fiind agresorul".

Fratele lui, Cherif, a fost condamnat in 2008 pentru participare la o filiera ce urmarea sa trimita combatanti in randurile organizatiei irakiene a Al-Qaida.

Fratii Cherif erau "pe lista noastra de supraveghere de mai multi ani", a dezvaluit un oficial american din cadrul fortelor de ordine, sub acoperirea anonimatului.

Cei doi barbati figureaza in bazele de date americane cu persoane suspectate de teorism, inclusiv in celebra "No Fly List", care le interzice celor trecuti nominalizati sa zboare catre sau dinspre Statele Unite.

In plus, cel mai mare dintre frati, Said, a petrecut "cateva luni" in Yemen in 2011 pentru a se antrena in manuirea armelor impreuna cu un membru Al-Qaida, inainte de a se intoarce in Franta, a declarat un alt oficial american, confirmand o informatie din New York Times.

Tensiune maxima in toata Franta

Climatul de tensiune extrema care domneste in Franta de la atentat - unii editorialisti si oameni politici neezitand sa vorbeasca despre "razboi" si cotidianul Le Monde titrand despre un "11 septembrie francez" - a fost exacerbat de un nou atentat joi dimineata la Montrouge, in apropiere de Paris. Acest atac s-a soldat cu moartea unei tinere politiste stagiare, in timp ce un agent municipal a fost ranit.

Nicio legatura nu a fost stabilita pentru moment cu atentatul de la Charlie Hebdo, potrivit ministrului de Interne, care a precizat ca doua persoane sunt in arest preventiv in acest caz.

O atmosfera de reculegere si doliu national domneste in Franta dupa acest atentat care a decimat echipa saptamanalului emblematic pentru libertatea de exprimare si indrazneala.

Joi, la pranz (13.00 ora Romaniei), toata tara s-a oprit pentru un minut de reculegere si in cursul serii luminile din Turnul Eiffel au fost stinse pentru scurt timp.

Intr-o atmosfera de unitate sacra, reprezentantii islamului in Franta le-au cerut credinciosilor sa condamne terorismul si sa "se alature masiv manifestatiei nationale in memoria victimelor", prevazuta pentru duminica la Paris.

Obama: "In numele tuturor americanilor, le impartasesc francezilor solidaritatea noastra. Vive la France!”

Departe de aceste polemici, masacrul comis impotriva echipei Charlie Hebdo continua sa genereze o emotie puternica in lume.

Intr-un gest remarcat, presedintele american Barack Obama a mers joi la ambasada Frantei din Washington pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului semnand in cartea de condoleante deschisa la ambasada.

"In numele tuturor americanilor, le impartasesc francezilor solidaritatea noastra dupa acest teribil atac terorist la Paris", a scris Obama. "Avansam impreuna, convinsi ca teroarea nu va invinge libertatea si idealurile care ne apartin, idealurile care ilumineaza lumea. Vive la France!".

In timp ce noi reuniuni de sustinere pentru libertatea de exprimare au avut loc in cursul serii in Franta si in mai multe orase din Europa, echipa Charlie Hebdo a anuntat ca saptamanalul va aparea miercuri, cu un tiraj exceptional de un milion de exemplare, fata de 60.000 in mod obisnuit.

Caricaturisti din intreaga lume, de la Bruxelles la Kinshasa, trecand prin Hong Kong sau Ierusalim, si-au manifestat sustinerea prin numeroase caricaturi publicate in presa.

Reuniune a ministrilor de Interne din statele UE duminica, la Paris, cu participarea procurorului general american

Ministrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa duminica, la Paris, la o reuniune pe tema securitatii la care va fi prezent si secretarul american al Justitiei, Eric Holder, dupa atentatul islamist care a vizat redactia Charlie Hebdo.

"Este vorba de o manifestare de solidaritate cu Franta, de respingerea terorismului si de schimbarea punctelor de vedere privind problemele comune pe care le avem in combaterea terorismului la nivelul Uniunii Europene si in exterior", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

La reuniune va participa si procurorul general american, Eric Holder.

"Dupa atacul oribil comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, secretarul american al Justitiei, Eric Holder, va veni la Paris pentru a participa la reuniunea internationala pe teme de securitate", a declarat un oficial guvernamental francez citat de AFP, potrivit Mediafax.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a tinut sa condamne cu fermitate violentele impotriva lacaselor de cult musulmane din Franta. "Nu vom tolera actiuni de acest fel, nicio amenintare la adresa lacaselor de cult. Autorii vor fi pedepsiti aspru", a spus Cazeneuve.

Trei grenade au fost lansate joi, in localitatea Mans, spre o moschee. La Poitiers, un barbat a fost arestat dupa ce a scris "moarte arabilor" pe poarta unei moschei. la Bourgoin-Jallieu, un elev de 17 de origine nord-africana a fost agresat.