"Am invatat mult in ultimii doi ani si am dezvoltat mecanisme de protectie. Riscurile contagiunii la alte state ale zonei euro au fost reduse, iar zona euro pe ansamblu a devenit mai rezistenta. Ideea ca nu am putea reaction rapid la ceva ce se intampla pe termen scurt este gresita. Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro. Dar trebuie sa vrea asta si sa-si accepte angajamentele. Nu putem forta pe nimeni", a spus Schaeuble, intr-un interviu pentru cotidianul Rheinische Post, preluat de Bloomberg.

Liderul PASOK, Evangelos Venizelos, incearca vineri sa obtina sprijinul a suficiente formatiuni politice pentru a forma un guvern de unitate nationala. Grecia se afla in a cincea zi de impas postelectoral, dupa ce partidele clasate pe primele doua locuri in alegeri nu au reusit sa formeze guvern in aceasta saptamana, PASOK este al treilea in parlament dupa numarul de mandate.

Venizelos va discuta cu liderul Stangii Democrate, Fotis Kouvelis, asupra unor planuri de a mentine Grecia in zona euro, in timp ce negociaza o "dezangajare" treptata in privinta masurilor de austeriate impuse de creditorii internationali prin acordurile de finantare, noteaza Bloomberg.

"Viitorul Greciei in zona euro se afla acum in mainile Greciei. Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens", a afirmat si ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, intr-un discurs in Bundestag. Ajutorul pentru Grecia poate fi eliberat doar daca statul elen isi respecta obligatiile, a declarat el.

Westerwelle a cerut utilizarea mai buna a fondurilor UE, folosirea sumelor din fondurile structurale si de coeziune, un acces ma usor la imprumuturile Bancii Europeane pentru Investitii si extinderea retelelor transnationale de infrastructura.