Sebastian Amihaitei este student, iar in aceasta vara o sa mearga in America, la munca. Este pentru prima data cand acceseaza programul "Work and travel" si are emotii. "O sa muncesc ca ajutor de bucatar, vreau sa traiesc experienta asta, departe de casa, printre straini. Am fost cu prietena mea cand a avut interviu si am vazut ca au fost respinsi multi, dar nu stiu pe ce motiv si pe ce criteriu", povesteste el.

Si Cristina Ilie are acelasi plan pentru vara. "Eu o sa lucrez ca menajera, vreau sa cunosc mai multe persoane, sa vad noi culturi", spune tanara.

Cei care ii ajuta pe studenti sa ajunga in Statele Unite spun ca programul decurge normal. "Comparand cu anul trecut pot sa spun ca au venit mai multi studenti interesati - 2.000 - dar vor pleca 1.500. Au fost studenti care nu au luat viza, dar mai putini decat anii trecuti", afirma Irina Damian, directorul programului Work and Travel.

Totusi, in Statele Unite situatia nu este vazuta la fel. Un reprezentat american al programului "Work and Travel" sustine ca se inregistreaza intarzieri la sosirea studentilor, din cauza atentatul terorist care a avut loc acum doua luni, in Boston. Atunci, doi frati ceceni au pus bombe pe traseul pe care se desfasura un maraton. Trei oameni au fost ucisi si alti 200 raniti. De aceea, toti strainii care intra in SUA sunt mult mai bine verificati.

"Din ce am vazut si am auzit, acest proces dureaza mai mult acum. Sunt intrazieri de la 10 pana la 40 de zile. Masurile de precautie se adreseaza fiecarei tari. Am vazut intarzieri la bulgari, la Republica Dominicana, la Moldova", puncteaza Annemarie Conestabile, directorul unui program "Work and travel".

Reprezentanta agentiei americane spune ca asteapta 900 de studenti, dintre care 40 de romani. Intarzierile se regasesc la angajatori. "Trebuia sa ajunga 15 studenti, dar nu stiu ce s-a intamplat cu programul. Acum suntem cam putini in staff", spune Ryan Joyce, managerul unei pizzerii.

Reprezentantii Amabsadei Statelor Unite in Bucuresti sustin ca "nu exista o intarziere a procedurilor de viza si nu sunt verificati mai amanuntit studentii."

Inscrierile pentru acest program se vor incheia in cateva zile.