Planul urmează să fie finalizat la o o reuniune a cabinetului care va începe luni şi la care vor fi stabilite şi alte măsuri de stimulare, au precizat mai mulţi miniştrii. În plus, Austria are nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene pentru această măsură.

"Vom implementa o reducere a cotei de TVA în sectoarele gastronomiei (cafenele, baruri şi restaurante) şi cel cultural precum şi în domeniul editurilor" a declarat ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, la o conferinţă de presă, adăugând că TVA-ul de 5% se va aplica până la finele acestui an, scrie Agerpres.

Noua cota redusă de TVA se va aplica, printre altele, pentru biletele de cinema şi teatru, cărţi şi ziare, a spus secretarul de stat pentru afaceri culturale, Andrea Mayer, adăugând că în prezent societăţile din sectorul cultural beneficiază de diferite cote de TVA, în principal 10% şi 13%.

La rândul său, ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger a spus că alimentele şi băuturile vândute în hoteluri vor fi şi ele vizate de noua cotă redusă de TVA.

Anterior, guvernul de la Viena a anunţat că va reduce cota de TVA, de la 20% la 10%, pentru băuturile non-alcoolice vândute în cafenele baruri şi restaurante, începând cu data de 1 iulie 2020, adăugând că legislaţia europeană nu permite o reducere a TVA pentru băuturile alcoolice.

Cu toate acestea, în prezent Austria vrea ca Bruxellesul să îi acorde o scutire astfel încât să poată reduce TVA şi pentru băuturile alcoolice.

"Lucrăm cu autorităţile europene asupra unei scutiri temporare pentru că aceasta este o situaţie specială şi ar trebui să fie posibil să ajutăm şi să sprijnim aceste sectoare deosebit de afectate în mod excepţional şi temporar", a spus ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel.