Procedura de stabilire a pretului de referinta al aurului

Pretul de referinta al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de doua ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., dupa o teleconferinta la care participa Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings si Societe Generale, noteaza Bloomberg. 

Cotatia este utilizata la scara larga, de companii miniere, bijutieri si banci centrale, pentru cumpararea, vanzarea si evaluarea rezervelor de aur. 

Procedura influenteaza decisiv o piata de 20.000 miliarde de dolari. 

London Gold Market Fixing este controlata de cele cinci banci si nu are angajati.

Procesul de stabilire a pretului de referinta al aurului dateaza din septembrie 1919 cand, la mai putin de un an dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, reprezentanti din partea a cinci dealeri importanti de aur s-au intalnit la birourile din Londra ale grupului Rothschild.  Traditia a fost suspendata timp de 15 ani incepand din 1939, iar grupul Rothschild s-a retras din comisie in 2004.

In prezent discutiile au loc prin teleconferinta, dar procedura este aceeasi.

Presedintele sedintei - unul dintre reprezentantii celor 5 banci, prin rotatie - propune un pret apropiat de cotatia spot curenta in dolari pentru o uncie de aur. Ceilalti participanti transmit apoi cate lingouri de aur sunt dispusi sa cumpere la acest pret, pe baza comenzilor din partea clientilor sau in nume propriu. Daca cererea depaseste oferta, pretul de referinta este ridicat. Procesul este repetat pana se ajunge la un echilibru intre cerere si oferta - diferenta mai mica de 50 de lingouri sau 620 kilograme. 

Astfel de sedinte au loc de doua ori pe zi, la 10:30 si 15:00, ora Londrei, iar preturile de referinta sunt stabilite in dolari, lire sterline si euro. In mod similar sunt hotarate si pentru argint, platina si paladiu.

Acuzatii dure

Solicitarile presei in legatura cu investigatia au fost preluate de Douglas Beadle, fost bancher apropiat grupului Rothschild, in calitate de consultant al London Gold Market Fixing. Contactat de Bloomberg, Beadle a refuzat sa comenteze informatiile. Reprezentantii bancilor si ai autoritatilor britanice si americane au refuzat de asemenea sa faca vreun comentariu. 

Mai multi dealeri si economisti sustin ca unii traderi obtin mai rapid decat restul jucatorilor informatii despre evolutia sedintelor de stabilire a cotatiei de referinta, pe care le utilizeaza pentru a castiga un avantaj incorect pe piata.

Astfel, Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie a inceput o ancheta privind procedura de stabilire a pretului de referinta, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. 

Traderii bancilor care participa la sedinta pot tranzactiona, in timpul discutiilor, aur si instrumente financiare bazate pe aur, inclusiv derivate, pe piata spot si pe burse.  De regula, volumul de tranzactionare al derivatelor pe aur creste puternic imediat dupa inceperea unei astfel de sedinte.

Patru traderi contactati de Bloomberg sustin ca intensificarea activitatii se datoreaza utilizarii de informatii privilegiate de catre unii dealeri si clientii acestora. 

"Traderii implicati in acest proces de stabilire a pretului au informatii superioare altor jucatori, chiar si pentru scurt timp. Acesta este marele defect al procedurii de stabilire a pretului aurului la Londra", comenteaza Thorsten Polleit, economist sef la Degussa Goldhandel, companie germana de brokeraj de metale pretioase. Anterior, Polleit a lucrat ca economist la Barclays, una dintre cele mai mari banci britanice. 

Londra este cel mai mare hub de tranzactii cu aur la nivel mondial, cu un rulaj mediu zilnic de 33 miliarde de dolari in 2012, fata de 29 miliarde de dolari la New York. 

Autoritatile din SUA iau de asemenea in calcul o posibila ancheta privind felul in care sunt stabilite cotatiile de referinta ale aurului, a afirmat o sursa apropiata discutiilor. 

Pretul aurului a coborat cu 27% in acest an, prima scadere anuala din 2000. 

Barrick Gold, cel mai mare producator de aur la nivel mondial, va vinde, inchide sau reduce productia la jumatate din minele pe care le detine.

Fondul PFR Gold Fund, controlat de miliardarul american John Paulson, a pierdut 630 milioane de dolari de la finele anului trecut.